Ötven előadás a nukleáris technikai szimpóziumon

Ördögh Miklós elnök köszöntőjével és dr. Aszódi Attila államtitkár előadásával kezdődött a Magyar Nukleáris Társaság Nukleáris Technikai Szimpóziuma ma (11.29.), Szekszárdon. A nukleáris szakma hazai képviselői tizenhetedik alkalommal sereglettek össze, hogy beszámoljanak egymásnak újításaikról, tudományos, szakmai törekvéseikről és eredményeikről. A Magyar Nukleáris Társaság kétnapos szakmai seregszemléjére idén százhatvanan regisztráltak. Ördögh Miklós elnök és Cserháti András alelnök tájékoztatása szerint az elmúlt években Pakson és Budapesten tartott konferencia iránt idén akkora érdeklődés mutatkozott, hogy a soros helyszínt, a paksi Erzsébet Nagy Szállodát „kinőtték”.

A magyar nyelvű konferencia elsődleges célja a hazai műszaki-tudományos eszmecsere elősegítése, egymás kölcsönös tájékoztatása a folyó szakmai tevékenységről. Fórum a hazai szakemberek, kutatók, valamint a szakma ifjabb művelői közötti kapcsolatépítésre, információcserére, emelték ki az MNT vezetői, Ördögh Miklós elnök és Cserháti András alelnök, közleményükben. Tájékoztatásuk szerint minden nukleáris technikához kapcsolódó, érdeklődésre számot tartó eredménnyel, ismertetéssel lehetett jelentkezni. Ezúttal főként az alábbi témakörökben vártak és kaptak előadásokat: nukleáris technikák, új generációs reaktorok, fúziós technológia, reaktorfizika, termohidraulika, nukleáris biztonság, sugárvédelem, hatósági szabályozás, üzemeltetés, szakember-utánpótlás és oktatás, tájékoztatás – és végül, de nem utolsósorban az új atomerőmű blokkok létesítése. A szimpózium – amelynek programján majdnem ötven előadás szerepel – első előadója az elnöki köszönőt követően, dr. Aszódi Attila államtitkár volt, aki a Paks II. projekt aktualitásait ismertette.

A programba ágyazva rövid közgyűlésen adják át a Magyar Nukleáris Társaság által alapított díjakat: Fermi fiatal kutatói díj – Dr. Janovics Róbert környezetfizikus (MTA ATOMKI, Debrecen), Simonyi Károly Emlékplakett – Dr. Bardóczi László plazmafizikus (Oak Ridge, USA), Szilárd Leó Díj – Ujvári Sándor fizikatanár (Lánczos Kornél Gimnázium, Székesfehérvár).

Az elismerésben részesülő szakemberek egy-egy előadásban mutatják be díjazott tevékenységüket, eredményeiket. Az első napi tanácskozást egy különleges, szakmát és szórakozást ötvöző színházi előadás zárja. A Szekszárdi Német Színház erre az alkalomra a Manna Produkció egy monodrámáját tűzte műsorára Marie Curie életéről „Radioaktív” címmel, Gyöngy Zsuzsa színésznő előadásában, Kovács Dániel Ambrus rendezésében. Azok az előadások, amelyeket szerzőjük cikk formájában is közre ad, a társaság interneten elérhető színvonalas műszaki-tudományos folyóiratában, a Nukleonban jelennek meg a tanácskozás után.

Dr. Aszódi Attila államtitkár a Paks II. projekt aktualitásait ismerteti a Magyar Nukleáris Társaság Nukleáris Technikai Szimpóziumán.
Dr. Aszódi Attila államtitkár a Paks II. projekt aktualitásait ismerteti a Magyar Nukleáris Társaság Nukleáris Technikai Szimpóziumán. Fotó: Kövi Gergely/Paks II. Zrt.