Együttműködést értékelt és jövőt tervezett a TEIT

Évindító megbeszélést tartott a TEIT. Fotó: Pach Ferenc

A Paksi Atomerőmű múlt évi eredményeiről kaptak tájékoztatást és az együttműködést értékelték, a jövőt tervezték a TEIT települések vezetői hagyományos, balatonfüredi találkozójukon az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. meghívásának eleget téve.

Pekárik Géza vezérigazgató számolt be a Paks környéki városok és falvak polgármestereinek arról, hogy küzdelmes, de a kemény munkának köszönhetően eredményes volt az elmúlt év. A Társadalmi Ellenőrző, Tájékoztató és Információs Társulás 2018-as tevékenységének mérlegét dr. Bálint József elnök vonta meg, s beszélt az idei elképzelésekről is. Azt mondta, a lakossági tájékoztatást a megszokott és bevált csatornákon folytatni kívánják. A TEIT lapja a tervek szerint hat alkalommal jelenik meg, Kalocsán továbbra is az érdeklődők rendelkezésére áll az információs iroda, működik a szervezet weboldala, megrendezik a hagyományos programjaikat, de nagyon fontos, hogy ennek a pénzügyi hátterét is meg tudják teremteni. A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft.-vel évente kötött szerződés erre részben biztosít forrást, de fontos, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-vel is megkössék a szerződést, az előző, tíz évre szóló keretmegállapodás ugyanis 2018 végén lejárt.  – 2019 legfontosabb feladata a szerződés megújítása – húzta alá dr. Bálint József, hozzátéve, hogy egy középtávú együttműködési megállapodás megkötésében bíznak.

Szabó Péter polgármester azt mondta, Paks helyzete speciális a lakossági tájékoztatás terén, hiszen a helyi sajtón keresztül a lakosság sokrétű tájékoztatást kap az atomerőműről, az atomenergiáról, de az megnyugtató, hogy a TEIT közreműködésének köszönhetően a környező településeken élők is információhoz jutnak, így az atomerőmű elfogadottsága a térségben magas.

Szabó Péter hozzátette, számára a TEIT programjai közül a legtanulságosabb tavaly a spanyolországi szakmai út volt, amely során leszerelés alatt lévő atomerőművekben jártak, és módjuk volt látni, hogy miként sorvad el egy település a munkalehetőségek megszűnése miatt. Paks polgármestere hangsúlyozta, Pekárik Géza vezérigazgató beszámolója is megerősítette, hogy a hazai áramigények nőnek, az atomerőmű biztonságosan szolgálja ki a fogyasztókat, a hazai termelésben betöltött szerepe jelentős. – Az üzemidő hosszabbításra és a két új blokk üzembe állítására is szükség van – hangsúlyozta Szabó Péter.

– Az atomerőmű üzleti szempontból „erős közepes” évet zárt, egyes mutatók tekintetében – így például az egyéni és kollektív dózisra vonatkozóan – rekordot ért el, és igazolta, hogy a szélsőséges időjárási kihívásokkal is megbirkózik – összegzett dr. Kovács Antal, kiemelve az elkötelezett üzemeltető és karbantartó személyzet munkáját. Az atomerőmű kommunikációs igazgatója a TEIT-tel való kapcsolatról azt mondta, hogy a múlt évben is jól alakult, több olyan programot rendeztek, ami a társadalom és az atomerőmű egymásra találását segítette. A cél az – mint hozzátette –, hogy a korábban megszokott mederben folytatódjon a közös munka, s azt továbbra is a bizalom és a magas szintű információcsere jellemezze.