Már együtt edz a csapattal Jo Lual Acuil

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Megérkezett Paksra, és szerda délelőtt már csatlakozott az ASE NBI/A-s férfi kosárlabdacsapatához Joseph Lual Acuil, ausztrál/dél-szudáni kosárlabdázó. Az USA-ban a Baylor egyetemen pallérozódott 213 cm magas, 102 kg súlyú center hat évesen szüleivel Dél-Szudánból költözött Melbourne-be, ott ismerkedett meg a kosárlabdázással. Felfigyeltek rá a jó nevű, Texas állambeli Baylor egyetemen, ahol három évet játszott, és közben egészségtudományi és kineziológiai diplomát szerzett. Tavaly három évre szerződtette a Hapoel Jeruzsálem, de olyan kvalitású játékos a konkurenciája, mint az egykori NBA sztár Amar’e Stoudemire, így nem jutott idáig sok játéklehetőséghez, ezért klubja a kölcsönadás mellett döntött. Jo a bajnoki szezon végéig lesz Pakson.

Sokat gondolkodott az ASE ajánlatán?

– Nem gondolkodtam sokáig, amint kiderült, hogy jöhetek, és játszhatok, rögtön igent mondtam.

A Hapoelnél nem sikerült még bekerülni a csapatba. Milyen tervekkel jött Paksra?

– Azt gondolom, hogy az ügynököm jó munkát végzett, mert jó csapatba kerültem. Hosszabb távra terveznek velem, de ott az első évben még nagyon nehéz bekerülni a rotációba. Ezért jött jókor ez a lehetőség, itt meg tudom mutatni, hogy mire vagyok képes, a csapat segítségére lehetek a minél jobb eredmény elérésében. Edzésben vagyok, a Hapoel minden edzésén részt vettem, plusz a másodedzőkkel egyéni képzéseim is voltak, bízom benne, hogy ez a meccseken is látszani fog.

Mit tud a magyar bajnokságról?

– Van néhány egykori csapattársam, köztük – az Albában játszó a szerk. – Allerik Freeman, aki Magyarországon játszik, tőlük tájékozódtam. Elmondták, milyen bajnokság vár rám, úgyhogy nem vagyok teljesen információk nélkül.

Az interjú végén Jan Pavlik szakosztályvezető elmondta, hogy Jo szombaton Kaposváron már játszani fog.