Közel kétezer pályamű érkezett az Alkotó Energia pályázatra

Marmonkannából italszekrény, benzinkúti töltőoszlopból hűtő, fából készült kerékpár, romjaikból új életre kelt bútorok és hangszerek is érkeztek a mintegy kétezer pályamű között a Paksi Atomerőmű által meghirdetett Alkotó Energia pályázatra.

A nevezők két életkori csoportban, négy kategóriában küldték be alkotásaikat a versenyre – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében. A legtöbb nevezés a Do It Yourself! (DIY) dekorációk és ajándéktárgyak témában érkezett, de a tavalyinál több alkotás jelent meg a bútor- és használatitárgy-készítés, funkcióváltás kategóriában is. A nevezések több mint ötöde bútorfelújítás és -átalakítás volt, minden harmadik pályázó pedig hulladék- és maradék anyagból készített lakberendezési, használati tárgyat vagy gyermekjátékot.

A pályázatokat a magyarországi Csináld magad! mozgalom képviselőiből álló hétfős zsűri értékelte, az elismeréseket március 2-án adják át Pakson. Az új életre keltett bútorokon, hangszereken kívül hűtőszekrénnyé alakított benzinkúti töltőoszlop, marmonkannába rejtett italkészlet, fahulladékból készült dizájnkerékpár és elhasznált vitorlából varrt táska is szerepel a díjazott alkotások között.

Az Alkotó Energia kezdeményezés legfőbb célja annak bemutatása, hogy a környezet védelmében milyen kreatív módon hasznosíthatók újra az egyébként kidobásra szánt tárgyak, bútorok, anyagok, de fontos a társadalmi tudatosság fejlesztése is – idézi a közlemény dr. Kovács Antalt, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatóját.

A hagyományoknak megfelelően hamarosan a közönség is dönthet a beküldött alkotásokról, és bárki voksolhat a neki legjobban tetsző pályaműre a www.alkotoenergia.hu oldalon. A versenyre három év alatt mintegy hatezer alkotást neveztek be a kreatív alkotók. /Forrás: MTI/

Thuróczy „Sultan” Zoltán volt a tábor egyik előadója. Fotó: Vida Tünde
A kép az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által szervezett 2018-as Alkotó Energia Táborban készült . Fotó: Paksi Hírnök archív