Ismét a végjátékban ment el a meccs

Ma megkezdődött Győrben a kosárlabda Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa nyolcas döntő. Az első összecsapásra a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely és az Atomerőmű SE között került sor.

A kora délutáni/késő déli kissé szokatlan időpontban kevés, de hangos nézőközönség előtt Eilingsfeld 2+1-ével indult a mérkőzés. Ruják duplája után hat pontra nőtt a paksi előny, de hamar felzárkózott a Falco. A negyedik percben Faust második triplája is utat talált a gyűrűbe, 9-14-et mutatott az eredményjelző. Ezután felváltva estek a találatok, Jevtovics eredményesen tüsténkedett a palánk alatt, továbbra is az ASE diktálta a tempót. Henton triplája után jött egy kis megtorpanás, egyenlítettek a „cinegék”, de Norfleet is beszállt a pontgyártásba, hármasával, piros-kék előnnyel ért véget az első tíz perc.

A második felvonás elején is az Atom diktálta a tempót, az első percekben még felváltva estek a kosarak, majd néhány kivédekezett szombathelyi támadás közben Jevtovics, Henton és Kovács Ákos pontjaival ellépett az ASE, 33-42-nél időt kért a Falco. Bő két perccel a vége előtt Jevtovic közelije után 11 pontra nőtt a paksi előny, és a kétszámjegyű előnyt az utolsó percig tartották is, de két távoli találattal négy pontra zárkózott a szombathelyi csapat a félidő végére.

A harmadik negyed elején Faust talált be közelről, de az ellenféltől háromszor annyi találat érkezett, a 22. percben 53-53-at mutatott az eredményjelző. Ezután átvette a vezetést a Falco, de a negyed közepén Norfleet és Ruják hármasa után már ismét az ASE-nál volt az előny. Az utolsó másfél percben négy büntetőt kihagyott zsinórban a paksi csapat, a sárga-feketék pedig egalizáltak.

Az utolsó negyed elején Faust triplájával gyorsan visszavette a vezetést – 71-72 – az Atom, de a jó folytatás már elmaradt. Bő két perc elteltével már a harmadik csapatszemélyinél tartottak, és sorra hagyták ki a helyzeteket. Szaporodtak a hibák, a Falco pedig ellépett 82-77-re. Faust pontjaival egy pontra feljött a paksi csapat, rögtön időt is kért Okorn edző. Ezután percekig nem esett találat, majd négy ponttal ellépett a Szombathely. Még futotta egy huszáros hajrára, de egymás után három közeli ASE dobás is kijött a gyűrűből, az ellentámadásból pedig törvényszerűen jött a büntetés. Mint ebben a szezonban már sokszor, ismét a végjátékban vesztette el a meccset az ASE. Ezzel a vereséggel a kupaszereplés is véget ért.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Atomerőmű SE 91-83 (23-26, 23-24, 23-19, 22-14). Az ASE pontszerzői: Faust 24, Jevtovic 16, Eilingsfeld 13, Norfleet 10, Ruják és Kovács 7-7, Henton 6.

Jan Pavlik megbízott edző a következőképp látta a mérkőzést: Sok kreatív játékosa volt az ellenfélnek, nem csak alacsony, hanem magas posztokon is, és a végén plusz extrákat tudtak hozzátenni a játékhoz. Ettől függetlenül gratulálok a saját csapatunknak is, a vereség ellenére emelt fővel jöhettek le a pályáról.

A kép illusztráció. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
A kép illusztráció. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök