Paks II. a biztonságos áramellátás garanciája

Forrás: Paks II. Atomerőmű Zrt.
Forrás: Paks II. Atomerőmű Zrt.

Paks II. nélkül nincs hosszú távú biztonságos áramellátás – nyilatkozta február 1-jei kinevezését követően Kovács Pál. Az új paksi blokkok tervezéséért és megépítéséért felelős államtitkár leszögezte: minden országnak joga van eldönteni, milyen energiakosarat alkalmaz, és a választott koncepció mellett ki is kell tudni állni. Mint hangsúlyozta, Magyarországnak szüksége van az olyan stabil áramtermelő egységekre, mint az atomerőmű, amely éjjel-nappal, télen-nyáron megbízhatóan üzemel.

Az államtitkár, aki korábban Süli János miniszter kabinetvezetője is volt, az aktuális feladatokról szólva elmondta, hogy az első hetekben az elmúlt fél év változásairól kell tájékozódnia, ugyanis ebben az időszakban Paks I. üzemeltetésén dolgozott, mint a Paksi Atomerőmű Zrt. igazgatóságának elnöke. – A közeljövőben a konkrét végrehajtásból eredő feladatok élveznek prioritást, egyre többet kell a telephelyen tevékenykedni. Fontos, hogy a szállító, az engedélyes és a nukleáris hatóság szempontjából is tiszta helyzetet teremtsünk, a projekt haladását elősegítsük. Rengeteg egyeztetés várható országon, kormányon belül, mind pedig a kulcsszereplők között.

Kovács Pál kiemelte, hogy az elhúzódó uniós vizsgálatok miatt ugyan van késedelem, de az orosz féllel egyeztetnek, hogy feltárják a belső tartalékokat. – Jelenleg azon dolgozunk, hogy a megfelelő minőségű tervezési dokumentáció rendelkezésre álljon, és a kivitelezést a legrövidebb idő alatt le tudjuk bonyolítani. A hangsúlyt a gyakorlati részre, a kivitelezés feltételeinek biztosítására helyezzük. A projektet illetően a belső határidők változhatnak, ez azonban nem jár költségnövekedéssel, hiszen fixáras szerződést kötöttünk – vázolta az államtitkár.

– A munka elkezdődött, ennek nyomait láthatja, aki Pakson jár. A létesítési területen a transzformátor állomás elkészült, a próbaüzem is sikeresen lezajlott. Három másik épület engedélyezése megtörtént, az Országos Atomenergia Hivatal kiadta a szükséges dokumentumokat – részletezte Kovács Pál. Rámutatott, hogy egy atomerőmű építés igen speciális, ezért a telephelyen levő összes épületnek, még egy vizesblokknak vagy egy étteremnek is igen szigorú előírásoknak kell megfelelnie.