Braniszlav Dzunics: A legfontosabb, hogy végre el kell kezdeni megnyerni a meccseket

Visszatért az Atomerőmű SE NB/I A-s férfi kosárlabdacsapatához Braniszlav Dzunics. Az 54 éves szerb-magyar edző harmadik alkalommal vette át a paksi csapat irányítását. A 2008/2009-es bajnokságban aranyérmet, 2015-ben Magyar Kupa bronzot nyert tanítványaival.

– Sokat gondolkodtál a vezetőedzői felkérésen?
– Gondolkodtam, de nem annyira sokat. Nem unatkoztam, jólesett egy kis kikapcsolódás, kávézás, kutyasétáltatás.

– Milyenek az első benyomásaid a csapatról, változtatsz a kereten?
– Úgy látom, hogy ez a csapat szeret dolgozni, vevő a munkára. Vannak olyan játékosok, akikben több van, mint ami eddig megmutatkozott, mindent megteszünk azért, hogy ezt a tudást kihozzuk belőlük. Megbeszéltem Tóth János szakosztályelnökkel, hogy már nem változtatunk a kereten, mert az idő egyszerűen nem engedi. A centerünk is az utolsó pillanatban jött, most már kockázatos lenne játékost hozni.

– Milyen elvárásokat fogalmazott meg feléd a szakvezetés, és Te mit vársz az alapszakasz végére?
– Az ASE-nál mindig vannak elvárások, habár ebben a bajnokságban már nem akkorák, mint régen voltak. Mindenki szeretné, ha bekerülnénk a rájátszásba. Úgy gondolom, lépésről lépésre kell haladni. Az edzéseken úgy dolgozni, hogy a csapat jobban játsszon, aztán ezt minden összecsapáson meg is mutatni. A legfontosabb, hogy végre el kell kezdeni megnyerni a meccseket. Nagyon nagy gondnak érzem, hogy sokszor az utolsó percekben ment el a győzelem. Kérdéses, hogy csak a végjátékkal van probléma, vagy az egész meccsel, és a végjáték csak következménye az addig történteknek. Idény közben két kulcsjátékos, Evans és Trajkovski is távozott, így teljesen más lett a csapat. Sok a kapott pont, ezért elsősorban a védekezésen kell javítani.

– Március 2-án a Sopront fogadjátok, addig bajnoki szünet van a válogatott meccsek miatt. A két válogatott, Eilingsfeld és Ruják mikor ér vissza, hogy teljes létszámmal tudjatok dolgozni?
– Olyan helyzetben vagyunk, hogy a következő két hazai meccset nyerni kell, mert ha nem, akkor egyre kevesebb lesz az esélyünk a jó helyezésre. Az se jó, ha túl nagy nyomás alá helyezzük a játékosokat, de hát eddig is voltak nehéz meccsek. Jövő szerdán (február 27.) tudunk majd teljes kerettel gyakorolni, három napunk lesz a Sopron elleni meccsig. Csodát nem fogunk tenni, főleg a védekezést fogjuk gyakorolni.

Dzunics Braniszlav. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Dzunics Braniszlav. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök