Lezárult a Paksi Atomerőműben az Időszakos Biztonsági Felülvizsgálat

A Paksi Atomerőmű vezénylőterme. Fotó: Paksi Hírnök archív
A Paksi Atomerőmű vezénylőterme. Fotó: Paksi Hírnök archív

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) értékelése szerint az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a jogszabályi követelményeknek megfelelően elvégezte a tízévente esedékes Időszakos Biztonsági Felülvizsgálatot, valamint a feladatokat és a határidőket kellő körültekintéssel határozta meg. Az OAH honlapján tette közzé az ezzel kapcsolatos értékelés eredményét.

Ennek kapcsán emlékeztetnek arra, hogy a hazai jogszabályok értelmében a nukleáris létesítményeknél 10 évente Időszakos Biztonsági Felülvizsgálatot kell végezni. Ennek eredményeit jelentésben foglalja össze az úgynevezett engedélyes, jelen esetben az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. A társaság 2017. év végén nyújtotta be jelentését az Országos Atomenergia Hivatalnak, amely az azóta eltelt időszakban értékelte azt. A 2019. január 30-án lezárt értékelés – mint írják – egyúttal az atomerőmű elmúlt tíz éve lezárásának is tekinthető.

A nemzetközi követelményeket is magában foglaló jogszabályok előírásai alapján a felülvizsgálat kiterjedt a nukleáris létesítmény, illetve annak rendszerei és rendszerelemei állapotában bekövetkező változások azonosítására és értékelésére, a telephely változásaira. Vonatkozik a tudomány eredményeiből, a nemzetközi gyakorlatból és a műszaki fejlődésből, továbbá a paraméterek monitorozásából adódó új ismeretek, tények értékelésére. Az atomerőmű szakemberei nemcsak ezeket a műszaki kérdéseket tekintették át, hanem az adminisztratív és humán szakterületet is. A nukleáris hatóság kiemelte, hogy a vizsgálat nemcsak pillanatnyi állapotot rögzített, hanem 10 évre vissza és részben előre is tekintett.

Emlékeztetnek rá, hogy a paksi atomerőmű négy blokkja az elmúlt években külön eljárásban megkapta a további 20 évre szóló üzemeltetési engedélyt. A tízévente kötelező felülvizsgálat azért is fontos, mert ennek eredményétől függően a kiadott engedély korlátozható, súlyos esetben vissza is vonható. – Éppen ezért fontos eredmény, hogy a nukleáris biztonságra hatással lévő, súlyos eltérést nem azonosítottak az OAH felügyelői – áll az OAH honlapján olvasható összefoglalóban, amely arra is kitér, hogy a Paksi Atomerőmű szakemberei a felülvizsgálat során számos kisebb eltérést azonosítottak, amelyekre intézkedési tervet dolgoztak ki.

A hatósági felülvizsgálat az Időszakos Biztonsági Jelentésen kívül egy másik feladatcsoportot is áttekintett: a 2011-ben végrehajtott, a fukushimai balesetet követő Célzott Biztonsági Felülvizsgálat, azaz stressz-teszt még aktuális feladataira is kiterjedt az értékelés. A jelentést elfogadó hatósági határozatban az OAH fenntartotta a folyamatban lévő intézkedések végrehajtásának szükségességét.