Megkezdődik az Anna utca teljes körű felújítása

Szabó Péter, Paks polgármestere és Sebestyén Roland, a Real-Rent Kft. ügyvezetője a szerződéskötésen. Fotó: TelePaks
Szabó Péter, Paks polgármestere és Sebestyén Roland, a Real-Rent Kft. ügyvezetője a szerződéskötésen. Fotó: TelePaks

Aláírták az Anna utca út- és közműfelújításáról, valamint a biritói Iskola utca útfelújításáról szóló kivitelezési szerződést. A sajtónyilvános eseményen Szabó Péter, Paks polgármestere és Sebestyén Roland, a munkálatokat végző Real-Rent Kft. ügyvezetője látták el kézjegyükkel a dokumentumot. Az érintett utcák lakosainak ezt követően fórumot tartott az önkormányzat.

A szerződéskötésen Szabó Péter polgármester arról tájékoztatott: a nagy forgalmat lebonyolító Anna utca faltól falig felújítása mellett Biritón az Iskola utca rekonstrukciója is megtörténik, a kivitelező cég a Real-Rent Kft. Az Anna utcai beruházás nettó értéke valamivel több mint 232 millió forint, a munka befejezésének határideje 2019. július 31. Itt az út új aszfaltburkolatot, a járdák és az új parkoló betontérkövet kapnak, a kapubehajtók új burkolata pedig kiskocka-térkőből épül, valamint a munka közműkiváltással is jár, a légkábeleket földkábelekre cserélik. A polgármester úgy tájékoztatott, hogy a Hegyalja utcai csomópontnál jelentősebb átépítést terveztek, a burkolt felület méretét csökkentik annak érdekében, hogy a gyorshajtási hajlamot visszaszorítsák a kereszteződésben. Az Anna utcában, a Bezerédj iskola tornaterme mellett tizenegy parkolót alakítanak ki a felújítás során. Szabó Péter kiemelte, erre autóbuszok is közlekednek, ezért forgalomtechnikai beavatkozásokkal igyekeznek majd megkönnyíteni a közlekedést az Anna utca környékén. Sebestyén Roland, a kivitelező Real-Rent Kft. ügyvezetője azt mondta, hogy két ütemben zajlik majd az Anna utcai felújítás. A munka legnagyobb része a közművek kiváltása lesz. A beruházás idejére teljes útzárra lesz szükség, az ezzel kapcsolatos egyeztetéseket már elkezdték. Kiemelte, hogy megpróbálják a legkisebb felfordulással és a legrövidebb idő alatt elvégezni a felújítást. A városrész új arculatot kap, európai színvonalú produktumnak kell elkészülnie. Az Iskola utca felújítása egyszerűbb lesz, ott szegélyépítés és új aszfaltburkolat építése vár a kivitelezőre. A felújítás nettó költsége valamivel több mint 14 millió forint, a teljesítés határideje 2019. május.

A szerződés aláírása után lakossági fórumot tartottak a városházán, ahova az érintett utcák lakóit várták. A generálkivitelező helyi képviselője, Balassa Zoltán projektvezető a beruházás részleteiről tájékoztatta a megjelenteket: a rövidebb, Hegyalja utca és Kálvária utca közötti szakaszon új, 150 méteres csapadékcsatorna épül, ezt a szakaszt várhatóan három hónap alatt építik át, ez idő alatt az Anna utca alsó részén zavartalanul folyhat a közlekedés. Elvégzik az ivóvízvezeték-rekonstrukciót, bekötik a csatornákat, a járda alá elhelyezik a hírközlő- és elektromos kábeleket. A burkolat mintegy négy hét alatt készül el, ezt követően átadják a forgalomnak az utat. A Deáktól a Hegyalja utcáig, a Tavasz utcánál két hónap marad a munkálatokra, július 31-én visszaállítják a forgalmi rendet. A lakossági fórumon az is elhangzott, hogy a várható áramszünetekről és az ingatlanok megközelíthetőségével kapcsolatosan időben kap majd tájékoztatást az érintett lakosság.