Sztrájkra készülnek az atomerőmű szakszervezetei

A paksi atomerőmű. Fotó: Paksi Hírnök
A paksi atomerőmű. Fotó: Paksi Hírnök

Bejelentette a munkaügyi konfliktust és sztrájkra készül a Paksi Atomerőmű két szakszervezete. A Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete (MÉSZ) és a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) február 22-én jelentette be, hogy a Paksi Atomerőmű fegyveres biztonsági őrségének jövőbeni működési formája kapcsán a 2018-ban kezdődött tárgyalások sorozata nem hozott eredményt, ezért szánták el magukat erre a lépésre.

Mint a szakszervezetek.hu oldalon írják, kérésük, hogy a jelenlegi és a jövőbeli munkáltató méltányos feltételeket biztosítson a kiszervezett munkavállalóknak, illetve ha ez nem megvalósítható a kiszervezést ne hajtsák végre. A jelenlegi munkáltatói hozzáállást a szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják mind a jelenlegi munkaerő-piaci viszonyok, mind a nukleáris védettség szempontjából. – Nem maradt más eszköz a munkavállalói oldal kezében, mint a sztrájk – olvasható a szakszervezetek közleményében.

A hétnapos egyeztetési eljárás 2019. március 1-ig tart. Az egyeztetés ideje alatt Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter asszony hivatala előtt demonstrációval egybekötött sajtótájékoztatót tartanak február 26-án kedden 11 órától – áll a dokumentumban, amelyet Gál Rezső, MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség elnöke, Hatvani Jácint, Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű elnöke és Lőrincz László, Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete elnöke jegyez.