A vége örömjáték lett

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Vészesen közeleg az alapszakasz vége, a rájátszás szempontjából már minden mérkőzés számít. Ma este (03.02.) a kilencedik helyen álló ASE a tízedik Sopron KC csapatát fogadta. A válogatott világbajnoki selejtezői miatt két hétig szünetelt a pontvadászat, ez idő alatt Schmidt Béla helyére Braniszlav Dzunics érkezett a vezetőedzői posztra, míg centerposzton Amir Williams jött Bojan Trajkovski helyére. A mérkőzés előtt a paksi vezetőedző azt mondta: remélem, a játékosaink keményen, a megbeszéltek szerint játszanak, akkor meglesz a győzelem.

A vendégek szerezték meg a vezetést, Norfleet egy triplával válaszolt, de rögtön jött rá egy soproni trojka. Futott az Atom az eredmény után, a harmadik percben 5-10-et mutatott az eredményjelző, jól használták ki a lehetőségeket a soproni ”kis” emberek. Jevtovic révén sikerült két pontra felzárkózni, de a vendégek két perc alatt elléptek hét ponttal. A negyed végén Williams közelről, Henton és Faust távolról volt eredményes, sikerült egy kosárra csökkenteni a hátrányt.

A második felvonás elején Kovács Ákos pontjaival tartotta a lépést az ASE, több mint öt perc eltelt mire Eilingsfeld is csatlakozott hozzá. Faust is kezdett bemelegedni, 2+1-e után egy pontra csökkent a piros-kékek hátránya. Szívósan küzdött a Sopron, nem engedte ki az előnyt a kezéből, egészen a 17. perc végéig, ekkor Faust triplája után 32-32-t mutatott az eredményjelző. Ismét a vendégek kerültek előnybe, de a paksi 1-es (Nick Faust a szerk.) újra beszórt egy hármast, majd Jevtovic ziccere kötött ki a gyűrűben, 18 perc után vette át a vezetést a Paks. A végén Henton betörésből szerzett két pontot, ASE előnnyel ért véget az első félidő.

Továbbra is kemény, fizikális játékot láthattak a nézők, bő három perc elteltével ledolgozta hátrányát a vendég. Ezután hol itt, hol ott volt az előny, egészen a hetedik percig. Ekkor Henton egy triplát, Ruják egy kettest tett be a vendéggyűrűbe, 62-56-ot mutatott az eredményjelző. Forrósodott a hangulat, a szürke ruhások nem voltak mindig a helyzet magaslatán, véleményes ítéletek sora követte egymást. A végén Jevtovicé volt a főszerep, viszonylag megnyugtató előnyt sikerült gyűjteni az utolsó negyedre.

Az utolsó felvonás paksi örömjátékot hozott. Medve közép távolija után tíz pontra nőtt a hazai előny, majd Norfleet egy, Henton két triplát is elsüllyesztett. Ruják közelije után 86-71-et mutatott az eredményjelző a 35. percben. A vendégek nem tudtak mit kezdeni a hazai kemény védekezéssel, a paksi játékosok – Faust, Eilingsfeld – lélekölő zsákolásokkal növelték előnyüket. Henton hármasával lépte át az ASE a 100 pontos határt, és végül biztos, nagyarányú győzelmet aratott.

Atomerőmű SE – Sopron KC 105-85 (17-20, 24-18, 27-22, 37-25). A paksi dobók: Henton 27, Faust 23, Kovács Ákos 14, Eilingsfeld 13, Jevtovic 9, Norfleet 8, Ruják és Williams 4-4, Medve 3.

Braniszlav Dzunics: Örülök, hogy nyertünk, nagyon nagy szükség volt arra, hogy megtörjük a rossz sorozatot. Nagy energiával, de sok hibával játszottunk, főleg védekezésben. A következőkben ezeknek a kijavításán kell dolgozni.

Ruják András: Részben sikerült kivitelezni, amit elterveztünk. Kicsit sok a kapott 85 pont, de ezen még tudunk javítani. Még tanuljuk az új dolgokat, amiket Báne elvár tőlünk.