Beindították a Novovoronyezsi Atomerőmű II-es kiépítés 2-es blokk reaktorát

Forrás: Anadolu Agency

A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésének 2., VVER-1200-as típusú reaktora a megfelelő neutronáram kialakulásával 2019. március 22-én 22 óra 1 perckor elérte a minimális ellenőrzött teljesítményszintet, azaz „megdobbant” a VVER-1200-as blokk „szíve”, amely Oroszországban immár a harmadik, 3+ generációs atomerőművi blokkjában található. Az első hasonló blokk ugyanitt, a Novovoronyezs-II. Atomerőmű területén 2016-ban, a második pedig a Leningrád-II. Atomerőműben 2017-ben kezdte meg működését – tájékoztatott a Roszatom.

Közleményük szerint a minimális ellenőrzött teljesítményszint elérésével kezdetét veszi a fizikai indítás második szakasza. A 2019. február 19-én kezdődött fizikai indítás az ütemtervnek és a biztonsági előírásoknak megfelelően zajlott. A szakemberek a továbbiakban a reaktor aktív zónájának neutronfizikai paramétereit vizsgálják, továbbá ellenőrzik a reaktor vezérlését, valamint a reaktorvédelmi rendszer működését.

Vlagyimir Povarov, a Novovoronyezsi Atomerőmű igazgatója az esemény kapcsán elmondta: „Az erőmű dolgozói az ütemtervnek megfelelően készítették fel a Novovoronyezs-II. Atomerőmű 2-es blokkját a minimális ellenőrzött teljesítményszint elérésére. A reaktor első kritikusságának elérése biztonságos folyamat; az előírt határidők lehetővé tették számunkra, hogy az összes munkát megfelelő minőségben és határidőre végezzük el.”

A Roszatom közleménye arra is kitér, hogy a tervek szerint 2019 végére készítik fel az új blokkot az orosz villamosenergia-hálózathoz való csatlakozásra. A reaktor elindítása után 27 %-ra növekszik a nukleáris energia részesedése a közép-oroszországi villamosenergia-hálózatban, nem jut a légkörbe évi több mint 4 millió tonna üvegházhatást okozó gáz és erősödik általa a régió gazdasága is.
A korábbi, VVER-1000-es blokkal összehasonlítva az innovatív, 3+ generációs VVER-1200-as reaktor számos biztonsági és gazdasági előnyt tudhat magáénak. A teljesítménye 20%-kal nőtt, az üzemeltető személyzet száma 30-40%-kal csökkent, a reaktor élettartama pedig megkétszereződött, elérve a 60 éves időtartamot, amely akár 80 évre is kitolható.

Számos külföldi ország választotta ugyanezt a technológiát, többek között Finnország, Magyarország, Kína, Banglades és Belarusz. Jelenleg a Roszatom összesen 12 országban 36 VVER típusú blokkot épít – olvasható a sajtóanyagban.