Az országos döntőbe jutott a Balogh Antal iskola csapata

Forrás: www.katasztrofavedelem.hu

A Pörbölyi Ökoturisztikai Központ adott otthont a katasztrófavédelmi ifjúsági verseny Tolna megyei fordulójának, ahol kiderült, ki képviselheti Tolna megyét az országos döntőben. Az eredmények alapján az általános iskolás kategóriában a paksi Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium „Paksugár” nevű csapata, a középiskolások között pedig a gyönki Tolnai Lajos Gimnázium diákjai.

A versenyzőknek hét állomáson kellett bizonyítaniuk elméleti és gyakorlati tudásukat. A feladatok végrehajtásához a felkészültségen és ügyességen túl elengedhetetlen volt a kiváló kommunikációs képesség és a csapatmunka. A feladatok szakszerű végrehajtását a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állománya kísérte figyelemmel és kellő szigorral.

Az elméleti állomásokon a versenyzők tűz- és polgári védelmi, valamint iparbiztonsági ismereteire voltak elsősorban kíváncsiak. Másodszor szerepelt a repertoárban az EDR állomás, ahol a rádiózási ismereteiket kellett alkalmazniuk a versenyzőknek. A Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) évek óta különdíjjal jutalmazza az általuk üzemeltetett viharjelző rendszereket legjobban ismerő csapatokat.

A siker érdekében az összehangolt csapatmunkára leginkább a gyakorlati feladatok megoldása során volt szükség. A hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék miatt kialakuló villámárvizek ellen nyúlgát építéssel kellett védekezniük a csapatoknak, ahol a homokzsákok megtöltése mellett azok szakszerű lerakására is oda kellett figyelniük. Mentési ismereteiket a füstsátorban alkalmazták, ahonnan elrejtett tárgyakat hoztak ki, melyet követően a célba lövést gyakorolhatták, persze minél gyorsabban, hiszen az idő fontos tényező volt az összes gyakorlati állomáson. Egymást kellett irányítaniuk a labirintusban, és a föld feletti tűzcsap szerelésénél is mind a négy csapattag gyorsasága és ügyessége számított.

A versenyzőknek járó díjakat dr. Balázs Gábor tű. ezredes igazgató, Szabó Balázs, a Gemenci Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. erdészetvezetője, valamint Bártfai Attila, a szekszárdi OBI Áruház áruházvezető-helyettese adták át. Az RSOE különdíját idén a kocsolai általános iskolások, valamint a Tolnai Lajos Gimnázium csapata vihette haza, olvasható a katasztrófavédelem beszámolójában, amit ide kattintva a teljes eredménylistával együtt olvashatnak.