Gólfesztivál a Debrecen ellen

ASE-DEAC. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
ASE-DEAC. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A hétközi bajnoki mérkőzésen mind a két csapat megfogyatkozva állt ki. A vendégeknél Manigat és Ivosev hiányzott, míg a hazaiaknál a bokasérülést szenvedett Henton, és a vírusos betegséggel ágynak dőlő Horváthra nem számíthatott edzője. Az ASE vezetőedzője Braniszlav Dzunics is lebetegedett, így Jan Pavlik kezébe került az irányítás. A szakosztályvezető a mérkőzés előtt elmondta: A Debrecen a liga egyik legjobban támadó csapata, ezért nagyon fontos, hogy jól védekezzünk, és abból gyors támadásokat indítsunk, ha pedig zónára váltanak, azt hatékonyan átdobjuk.

A vendégek kezdtek jobban, két triplájuk is célba talált, míg paksi oldalon Jevtovic és Eilingsfeld volt közelről eredményes. Kezdett belelendülni a hazai társaság, Kovács és Faust is beszállt a pontgyártásba. Bő hat perc elteltével Jevtovic ziccere után 20-10-es állásnál időt kért a vendég. Nem sikerült azonban kizökkenteni a ritmusból a piros-kékeket, potyogtak a kosarak, egyre nőtt a két csapat közt a különbség. A debreceniek dobásai rendre célt tévesztettek, a negyed eleji hat pontjukhoz még hatot sikerült hozzátenniük, míg Medve hármasával az ASE ennek háromszorosát termelte.

A második felvonásban folytatódott a show, tizenhárom perc játék után harminc pontra nőtt a hazai előny. Jan Pavlik már a fiatalokat is pályára küldte, Szalai Milán be is köszönt egy hárompontossal. Időkéréssel próbálta felrázni játékosait Berényi Sándor, de robogott tovább a paksi henger, a negyed végére Faust zsákolása után negyven pontra nőtt az ASE előnye, amit az amerikai játékos még kettővel megtoldott a huszadik perc végére.

A nagyszünet után már alacsonyabb fokozatra kapcsolt az Atom, a vendégek pedig kihasználták a lehetőségeket, és kezdtek felkapaszkodni. Kalmár, Pajor, Szalai is pályán volt, és a vendégek fiataljai is lehetőséget kaptak.

Az utolsó tíz percben már csak az volt a kérdés, mennyit dob a paksi csapat. Az „öregeket” már pihentette Jan Pavlik, gondolva a szombati kecskeméti mérkőzésre. Kalmár és Pajor is betalált, megtartotta hatalmas előnyét az ASE a lefújásig.

Atomerőmű SE – DEAC 118-80 (36-12, 36-18, 19-30, 27-20)

A hazai pontszerzők: Faust 27/15, Eilingsfeld 20/3, Jevtovic 16, Kovács 14/3, Medve 14/9, Williams 12, Ruják 6, Kalmár 4, Szalai 3/3, Pajor 2.
Jan Pavlik: Nem egyszerű így beugrani, reggel tudtam meg, hogy Báne (Dzunics Braniszlav a szerk.) nem tud leülni a padra. A fiúk azt mutatták, amit tudnak, de azt hiszem, százból egy meccsen fordul elő, hogy olyan teljesítményt láthatunk, mint amit az első félidőben mutattunk. Köszönöm a fiúknak, hogy így álltak hozzá, de a harmadik negyedben kicsit kihagytak. Holnap már a Kecskemét ellen készülünk.

Szalai Milán: Köszönöm a bizalmat, hogy játéklehetőséget kaptam, most szereztem első pontjaimat az NB/I-ben. Nagyon jól védekeztünk, sokszor sikerült leindítanunk őket. Nálunk is sok volt a sérült, ennek köszönhetjük a lehetőséget.