Új fenntartóhoz kerül a gerjeni iskola

Fotó: Weller P. Hanna
Fotó: Weller P. Hanna

A Magyar Pünkösdi Egyház veszi át szeptembertől a gerjeni iskola fenntartását. Minderről lakossági fórumon tájékoztatták a szülőket és pedagógusokat. A rendezvényen Romhányi Károly, a település polgármestere, D. Nagy Tamás, a Magyar Pünkösdi Egyház Dunántúli Egyházkerületének elnöke, valamint Karádi Magdolna, a Magyar Pünkösdi Egyház oktatási szakértője beszéltek a tervekről.

Néhány hónappal ezelőtt a Tolnai Református Egyházmegye úgy döntött, hogy megszünteti a Gerjeni Református Általános Iskola és Óvoda fenntartását. Elhatározásuk szerint az iskola vezetését tankerületi, míg az óvoda vezetését önkormányzati fenntartásba adták volna vissza. Ebben a helyzetben ajánlotta fel a Magyar Pünkösdi Egyház, hogy átveszi az iskola koordinálását, terveiket lakossági fórumon ismertették a szülőkkel, érdeklődőkkel.

Romhányi Károly, a település polgármestere azt mondta a rendezvényen, hogy nagyon örült a felajánlásnak, főleg, hogy ilyen, hogy rövid idő alatt találtak fenntartót. – Az óvoda működtetése az önkormányzathoz kerül, a kapcsolat azonban nem szűnik meg az intézmények között. Szeretnénk biztosítani az átmenetet a hitéletben az óvoda és az iskola között, ezért folyamatosan kapcsolatban leszünk az egyházzal – hangsúlyozta Romhányi Károly. A polgármester szerint a szülői hozzászólásokból kiderült, hogy a többség örül a megoldásnak. – Ezentúl nem a szükséges létszám alsó küszöbének elérése, vagy a túlélés lesz a cél. Póbálunk előre elmozdulni, sok ötletünk és elképzelésünk van, az elkövetkező időszak arról szól majd, hogy ezeket hogyan tudjuk megvalósítani. Közös összefogással, kéz a kézben fejlődhet az iskola és a település – tette hozzá a polgármester, aki településvezetőként fontosnak tartja, hogy lehetőséget biztosítsanak a gerjeni gyermekeknek helyben elvégezni a nyolc általános iskolai osztályt.

A fórumon Karádi Magdolna, a Magyar Pünkösdi Egyház oktatási szakértője bemutatta a szülőknek a fenntartásuk alatt működő iskolákat és azok fejlődését. Véleménye szerint, ha az iskola jól működik, és sok tanuló van, az vonzza a családokat, ez pedig áttételesen a településnek is jó. Fontosnak tartja, hogy a kistelepüléseken megmaradjanak az élethez szükséges feltételek, amelyek ott tartják az embereket, családokat. – Azzal, hogy a pünkösdi egyház átveszi a gerjeni iskolát, sok minden nem változik az intézmény életében, kis lépésekben szeretnék megvalósítani terveiket – tájékoztatott Karádi Magdolna.

D. Nagy Tamás, a Magyar Pünkösdi Egyház Dunántúli Egyházkerületének elnöke és a Paksi Pünkösdi Gyülekezet lelkésze azért kereste meg a polgármestert a fenntartás átvételével kapcsolatban, mert szeretnék lehetővé tenni az iskola működését. – Hiszünk abban, hogy erre a falura fellendülés vár, perspektívát látunk benne az atomerőmű-építés kapcsán. Joggal reméljük, hogy növekedni fog a gyermeklétszám, megtartja a falu a lakosságát, sőt gyarapodni fog, tehát lesz utánpótlás. Ezáltal működőképes lesz az iskola, és stabil, fejlődő, regionális kisközponttá válhat, amely vonzó lesz a helyiek és környékbeliek számára is – hangsúlyozta D. Nagy Tamás. Hozzátette, hogy nagy tapasztalattal rendelkeznek, kis- és nagy településeken működtetik oktatási intézményeiket, megtanulták, hogyan lehet összefogással felvirágoztatni egy intézményt. Az új fenntartó által alapított Kenessey Albert Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény szeptembertől kezdi meg működését Gerjenben.