Bemutatták a településképi arculati kézikönyv munkaközi anyagát

Harmadik alkalommal tartott lakossági fórumot az önkormányzat a településképi arculati kézikönyv elkészítésével és a településképi rendelet megalkotásával kapcsolatban. A Csengey kulturális központban tartott eseményen bemutatták a kézikönyv munkaközi anyagát az azt készítő szakemberek.

Horváth András főépítész felidézte: az arculati kézikönyvvel kapcsolatosan tartott első fórum általános, széles körű volt, a második alkalommal paksi szakemberekkel találkoztak, a jelenlegi fórumra ismét a lakosságot várták. A kézikönyvet elkészítő szakemberek részletesen bemutatták azt a munkaközi anyagot, amelyből már látható, hogy az arculati kézikönyv szerkezete összeállt. Paks karakter-lehatárolása, zónákra osztása megtörtént. Sikerült megtartani az összhangot a város szabályozási tervével, az ott kialakult és megszokott övezetek felhasználásával, helyenként azok összevonásával, de az eddigi kontúrokon belül tudták a karaktereket megállapítani – hangsúlyozta a főépítész. A lakosság partnerként még május 16-ig bejelentkezhet, és eljuttathatja javaslatait az illetékesekhez, hiszen a módosításra, beavatkozásra az utolsó pillanatig lehetőség van. A kézikönyv közösségi műfaj, fontos, hogy a lakosság által fontosnak tartott értékek jelenjenek meg benne, szinkronban a szakmaisággal – mondta Horváth András, aki úgy folytatta: az eddigi fórumokon, megbeszéléseken elhangzottak segítették a munkát, olyan véleménnyel nem találkoztak, ami a tervezőkével ellentétes lett volna, szeretnék a szakemberek, ha ezt a támogatást a továbbiakban is megkapnánk.

Az arculati kézikönyv munkaközi bemutatását követően vélemények is elhangzottak a lakossági fórumon. Sipos László kiválónak tartja a kézikönyvet. Szerinte a lakónak kell eldöntenie, mi a jó, ő például jól érzi magát ott, ahol lakik – egy belső zárt közösségben, amelyet kollégáival együtt építettek meg, a kézikönyvben a követendő példák között szerepel majd.

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő arról érdeklődött, hogy a Duna-parttal kapcsolatos látképarculattal is foglalkozik-e majd a kézikönyv? Azt a választ kapta, hogy foglalkozhat, egy terv is készült már ehhez. Barnabás István Öreghegy utcai lakosként az örökségvédelmi hatástervtanulmány kapcsán kérdezett, megtudhatta, hogy ez az örökségvédelmi hatásvizsgálat a kézikönyv része.

Az arculati kézikönyv jelenlegi formája elérhető a paks.hu oldalon.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök