Indul a Paks II. Akadémia

Paks II. Akadémia néven képzési együttműködés jön létre az új atomerőművi blokkok kivitelezéséért felelős projekttársaság, azaz a Paks II. Atomerőmű Zrt. és hat egyetem között. A Paks II. Akadémia program keretében szeptembertől vehetnek részt az érdeklődők az alapképzésre épülő atomerőművi üzemeltetési szakmérnök megnevezésű szakirányú képzésben. A Pécsi Tudományegyetem is a leendő képző intézmények között szerepel, az erről szóló támogatási szerződés aláírására május 13-án került sor az egyetem Rektori Tanácstermében.

Fotó: Paks II. Zrt.
Fotó: Paks II. Zrt.

A jól képzett szakemberek iránt mindenhol nagy a kereslet, így van ez a nukleáris iparban is. A Paks II. Zrt. számára nagyon fontos a magasan képzett munkaerő, éppen ezért hívta életre a projekttársaság a Paks II. Akadémiát, amely színvonalas képzési programot kínál az egyetemi hallgatóknak.

A Paks II. Zrt. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel, a Debreceni Egyetemmel, a Pannon Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel és a Dunaújvárosi Egyetemmel együttműködésben dolgozta ki a tananyagot. A hat egyetem a Paks II. Zrt. anyagi támogatása mellett indítja el az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök szakirányú továbbképzési szakot, a Paks II. Akadémia keretében. A képzés ennek köszönhetően a hallgatók számára térítésmentes.

A képzési program létrejöttében együttműködő hat egyetem közül elsőként a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) írta alá a képzés indítását lehetővé tevő támogatási szerződést a Paks II. Zrt képviseletében Lenkei István vezérigazgató és Mittler István kommunikációs igazgató, a PTE részéről Prof. Dr. Miseta Attila rektor és Jenei Zoltán kancellár.

Lenkei István az aláíráskor elmondta, hogy az ősszel induló képzést elvégezve az egyetemekről olyan szakemberek kerülnek ki, akik nagyon jó eséllyel nyerhetnek felvételt a Paks II. Zrt.-hez. – Bízom benne, hogy sokan fognak jelentkezni a Paks II. Akadémiára, és közülük minél többen a kollégáink lesznek majd – fogalmazott a vezérigazgató.

A szakirányú továbbképzés két féléve alatt a hallgatók gyakorlati tudást kaphatnak az energiaipar ezen szegmenséből: alapszintű ismeretekkel gazdagodhatnak az atomerőmű technológiai részleteiről, az üzemeltetés folyamatáról, a nukleáris biztonság alapjairól, az atomerőmű biztonságos működéséről. A 2019 őszén induló szakirányú továbbképzésre a választott intézmény felvételi rendje szerint lehet jelentkezni, amelynek részletei az adott intézmény honlapján találhatók meg.

Az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök képzést elvégző szakemberek megalapozhatják jövőjüket egy olyan iparágban, amely a következő évtizedekben kiemelt szerepet tölt be úgy a hazai, mint a nemzetközi energiaszektorban.

(X)