Először adták át a Jantyik Margit-díjat az esélyegyenlőségi napon

Városi esélyegyenlőségi napot szervezett immár harmadik alkalommal a Veled is Törődünk Egyesület EFOP-pályázat keretében a Csengey Dénes Kulturális Központban. Az eseményen, melyen a helyi fellépők mellett Müller Péter és a Baltazár színház is műsort adott, átadták a most alapított Jantyik Margit-díjat és kihirdették a középiskolásoknak meghirdetett alkotópályázat eredményét.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A Főnix Táncegyesület növendékei közösen léptek színpadra a Nyitnikék nappali foglalkoztató gondozottjaival a Veled is Törődünk Egyesület Paks által szervezett városi esélyegyenlőségi napon. A telt házas rendezvény az elfogadás és az együttműködés jegyében zajlott, védnöke és háziasszonya Barabás Éva szerkesztő-riporter, az SOS Gyermekfalvak jótékonysági nagykövete volt. Az estet dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója nyitotta meg, beszédében felidézte személyes, hátrányos helyzetben levő emberekkel kapcsolatos emlékeit.

Jantyik Margit, aki ez év márciusában távozott közülünk, értékes munkát végzett Pakson gyógypedagógusként, majd a Veled is Törődünk Egyesület Paks elnökhelyettese lett. Jantyik Margit emlékére a szervezet díjat alapított, melyet elsőként Klopcsikné Somorjai Mária, a Paksi Deák Ferenc Általános Iskola pedagógusa vehetett át. Kávási Brigitta, a Veled is Törődünk Egyesület Paks elnöke azt mondta, hogy minden évben átadják majd az elismerést olyan civilnek, akinek személyiségéből fakad az az odaadás, ahogyan a hátránnyal élő emberekkel foglalkozik. Színpadra lépett a Gazdag Erzsi általános iskola énekkara, a kisdiákok alkalomhoz illő verseket is szavaltak.

Klopcsikné Somorjai Mária. Fotó: Babai István/Paksi Hírnök
Klopcsikné Somorjai Mária. Fotó: Babai István/Paksi Hírnök

Ebben az évben is meghirdette az egyesület alkotópályázatát, amely az Együtt a közösségben címet viselte, és középiskolás csoportoknak szólt. Három középiskola 16 osztálya 22 fotómontázzsal pályázott, az első helyezett a Paksi Vak Bottyán Gimnázium 11/a osztálya lett, a Kötelék című alkotással, felkészítő tanáruk Nyisztor Ákos volt. A pályamunkák a kulturális központ előterében megtekinthetők.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Az esélyegyenlőségi napot Müller Péter és a Baltazár Színház műsora zárta.