Csehország és Magyarország egyaránt az atomenergiára alapoz

Hazánkhoz hasonlóan Csehország is az atomenergiára alapoz, a két ország természeti adottságai is hasonlóak – hangzott el szerdán (05.15.) egy Budapesten tartott üzleti fórumon. A találkozón arról is szó esett, hogy a paksi atomerőmű bővítése és üzemeltetése lehet a magyar-cseh gazdasági kapcsolatok újabb területe.

Süli János, a paksi beruházásért felelős tárca nélküli miniszter beszélt arról, hogy a két ország – Csehország és Magyarország – természeti adottságai hasonlóak, ezért az időjárástól függő, megújuló energia felhasználása ugyan erősödni fog, de az alaperőműveknek mindkét országban a nukleáris energiára kell épülniük. Az atomerőműveknek köszönhetően a németországinál jóval olcsóbban és jelentősen alacsonyabb széndioxid-kibocsátás mellett termelünk villamos energiát hazánkban – hangsúlyozta.

Süli János szerint a paksi atomerőmű bővítése és üzemeltetése lehet a magyar-cseh gazdasági együttműködés újabb nagy lehetősége, de a két ország érdekei az energetikán túl is azonosak – mondta a miniszter hozzátéve, hogy a paksi fejlesztés tenderei folyamatosan jelennek meg, az egyeztetések folytatódnak a magyar és a cseh fél között.

Karel Havlicek ipari és kereskedelmi miniszter sürgette a V4-államok közös fellépését az atomerőművek érdekében, és hozzátette, hogy várhatóan Lengyelország is egyre inkább a nukleáris energia felé fordul a szénerőművek helyett.

A cseh energiamix 50 százalékban épülhet atomenergiára, 25 százalék körüli arányban megújuló erőforrásokra, valamint körülbelül 10-10 százalékban szenet és gázt hasznosító erőművekre – fejtette ki a cseh miniszter.

Csehország Magyarországgal azonos álláspontot képvisel az energiamix ügyében, vagyis úgy véli: az energiaforrások megválasztásába az EU nem szólhat bele, az energetika földrajzi, technológiai és biztonsági feltételektől függő, összetett kérdés, ezért teljes mértékben nemzeti hatáskörben kell maradnia.

Fotó: Paksi Hírnök archív
Fotó: Paksi Hírnök archív