Taggyűlést tartott a Mezőföldvíz Kft.

A Mezőföldvíz Kft. taggyűlésén azon közel félszáz önkormányzat képviselői vettek részt, ahol a kft., mintegy százezer lakost érintően, szolgáltatást végez. Süli János miniszter, a térség parlamenti képviselője köszöntőjében kitartásra buzdította a jelenlévőket, utalva a vízműágazat nehéz helyzetére. Szabó Péter, Paks polgármestere hangsúlyozta: az önkormányzatok felelőssége akkor is fennáll, ha a jogszabályi környezet, a finanszírozás nehézsége miatt a szolgáltató tőkebevonásra szorul.

A taggyűlésen a tulajdonosok megtárgyalták többek között a társaság 2018. évre vonatkozó beszámolóját, valamint az idei évi üzleti irányelveket. A beszámolót, valamint az üzleti tervet a taggyűlés elfogadta.

A cég felügyelőbizottsága javaslatot tett Csapó Sándor ügyvezető megbízatásának további öt évre történő meghosszabbítására, tekintettel arra, hogy az 2019. augusztus 3-án lejár. A bizottság előterjesztésében egyebek között kiemelte, hogy Csapó Sándor dolgozta ki a társaság alapításának alapelveit, végigvitte az integrációt, kidolgozta a működési folyamatokat. Az ágazatot terhelő adók és díjbefagyasztás ellenére fenntartotta az ellátás biztonságát és a stabil gazdálkodást. 2017-ben a Magyar Víziközmű Szövetség elnökségébe is beválasztották az ügyvezetőt. Közreműködik az ágazat helyzetének javítása érdekében tanulmányok elkészítésében, kidolgozta a Paks II. beruházás kapcsán szükséges víziközmű fejlesztési stratégia alapjait. Paks önkormányzata, amely 51 százalékos szavazati aránnyal rendelkezik a kft.-ben, nem szavazta meg az ügyvezető megbízatásának meghosszabbítását, mert, mint ahogy az önkormányzatot képviselő Szabó Péter polgármester elmondta, a képviselő-testület még nem hozott határozatot ezzel kapcsolatosan. Tájékoztatta a taggyűlést, hogy a testületben felmerült a pályáztatás lehetősége is.

A többi tulajdonos elvárja, hogy mihamarabb hozzon Paks döntést az ügyvezető kérdésében, annak érdekében, hogy a kft. biztonságos működése ne kerüljön veszélybe. A 47 tulajdonos többsége (2 ellenszavazat, 1 tartózkodás mellett) kérte a pályázat mellőzését, és Csapó Sándor igazgató megbízatásának meghosszabbítását. De, mert ehhez a tagság 75 százalékának minősített többsége szükséges, kérik, hogy a paksi képviselők mihamarabb hozzanak a kérdésben döntést. Szabó Péter elmondta: Paks város képviselő-testülete soron következő, vagy rendkívüli képviselő-testületi ülésén kívánja a pozíció betöltésének kérdését eldönteni.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök