Fiatal tehetségeket díjaztak az öregdiákok

Átadták a dr. Tarisznyás Györgyi-díjakat Fotó: TelePaks

Domonkos Dominika és Klenk Botond végzős tanulók kapták idén a dr. Tarisznyás Györgyi-díjat, melyet a Vak Bottyán Gimnázium Öregdiákok Egyesülete ítélt oda számukra. Az elismerést az egyesület éves közgyűlésén adták át. Az eseményen a beszámolók, tervek megvitatását követően tisztújítást is tartottak.

Évről-évre első programpontja a közgyűlésnek az, hogy az öregdiákok tisztelegnek a fiatal tehetségek előtt, és átadják a dr. Tarisznyás Györgyi-díjat. Idén az elismerést Domonkos Dominika és Klenk Botond végzős tanulóknak adta át Kováts Balázs, a választmány tagja. A diákok ízelítőt is adtak elismert tevékenységükből: Dominika a paksi, zsidó származású írónő, Behr Blanka életéről tartott prezentációt, Botond pedig csellón játszott a jelenlevőknek.

Dominika a gimnáziumi éveket kitűnő eredménnyel zárta, angol és orosz nyelvből kiváló eredménnyel tett előrehozott érettségit, angolból felsőfokú nyelvvizsgája van. Négy évig a diákönkormányzatban tevékenykedett, annak elnöke is volt. A Bottyán Tudományos Diákköri Konferencián indult a paksi írónő irodalmi munkásságát feldolgozó tanulmányával, a TUDOK országos döntőjében a tanulmányt kibővítve második helyet ért el. Munkáját a város önkormányzata is díjazta. Dominika a Tűzvirág Táncegyüttes tagja, hobbiját kiválóan össze tudta egyeztetni tanulmányaival. Jogi egyetemen kíván továbbtanulni, míg a 12. h osztályos Botond, aki reál kategóriában érdemelte ki a dr. Tarisznyás Györgyi-díjat, programozó szeretne lenni. Tanulmányi munkája kitűnő, sokoldalú, a természettudományos problémákat könnyen megértő, kreatív megoldásokra képes diák – olvasta fel méltatásában Kováts Balázs. Megyei és országos matematika- és fizika versenyeken kiváló eredményeket ért el. A Szilárd Leó megyei fizikaverseny ötödik helyezettje, matematikából az OKTV második fordulójába jutott. Botondnak középfokú nyelvvizsgája van angolból. Tehetséges a zene terén, csellózik, sikeres sportoló, 10 éve kenuzik az ASE színeiben, diákolimpián is helyt állt.

A közgyűlésen tisztújítást tartottak három tag leköszönése miatt, akik, mint mondták, fiatalabbaknak szeretnék átadni helyüket. Az egyesület elnökévé Poórné Heizler Györgyi helyére dr. Harmat Gabriellát választotta a közgyűlés, Kováts Balázs tisztségét dr. Hanol János vette át, míg Jegesiné Pataki Piroska helyére Kerepesiné Huber Ágnes került.