Together Projekt – Középpontban az energiahatékonyság

Paks Város Önkormányzata játékos vetélkedőt hirdetett energiamegtakarítás, energiahatékonyság témakörben a TOGETHER (Towards a Goal of Efficiency Through Energy Reduction) nemzetközi projekt kapcsán azért, hogy felhívja a figyelmet a megújuló energiaforrásokra, a víz-, gáz- és villanyszámlák csökkentésére. A játékban feltett kérdésekre helyesen válaszolók közül sorsolással választották ki az öt nyertest, akik egy-egy SENCOR SWS290 digitális időjárás-állomással lettek gazdagabbak a Protheus Holding Zrt. felajánlásában. A Paks hivatalos facebook oldalán közzétett játékfelhívás nyertesei: Kepl Nikoletta, Csorba Renáta, Németh Tünde, Szendreiné Zsuzsi és Radnai Gábor. Nyereményüket a Paksi Polgármesteri Hivatal Pályázati Osztálya és a Protheus Holding Zrt. munkatársaitól vehették át.

Az épületeknél, intézményeknél a költséges szigetelést, nyílászárócserét, gépészeti rendszer felújítását tartalmazó beruházásokra nem mindig áll rendelkezésre elegendő forrás, azonban léteznek olyan megoldások, amelyekkel szinte költség nélkül érhető el 5–10% energiamegtakarítás.

Ez volt a témája az Interreg Central Europe program által támogatott TOGETHER nemzetközi projektnek, amelyben Paks Város Önkormányzata partnerként vett részt. A feladat megvalósítását a Pécsi Tudományegyetem Pályázatmenedzsment és Innovációs Igazgatósága is segítette.

A projekt koncepciója az alábbi: az energiafogyasztás mérsékléséhez először meg kell vizsgálnunk, hogy pontosan mennyi energiát fogyasztunk és ez időben miként oszlik el. Így feltárhatók az olyan pazarló fogyasztási szokások, mint a felkapcsolva felejtett világítás, fölöslegesen működtetett légkondicionáló, éjszakára is bekapcsolva hagyott berendezések, túl magas hőfokra állított termosztátok. Méréssel emellett a meghibásodott eszközök is észlelhetők, és például egy csőtöréssel – azaz hirtelen megnövekedett vízfogyasztással – kapcsolatos vészjelzés jelentős kártól óvhatja meg a tulajdonost, üzemeltetőt. Második lépésként minden közintézményben fogyasztói beavatkozási akciókat szervez az önkormányzat és az egyetem, amelynek során az épületet használó személyek energiatakarékossági tanácsokat kapnak a szakemberektől, majd különböző játékok, versenyek keretében csökkentik fogyasztásukat. Bővebb információt a TOGETHER projektről ide kattintva érnek el.

A kép illusztráció. Fotó: pixabay.com
A kép illusztráció. Fotó: pixabay.com