Főzőverseny és koncertek a biritói napon

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Biritói nap elnevezéssel tartottak programot a településrészen az elmúlt hét végén. A hagyományos rendezvény gulyáslevesfőző-versennyel kezdődött. Ennek eredményét az ünnepélyes megnyitón Spiesz József, a körzet önkormányzati képviselője hirdette ki. Az első helyezettnek járó serleget és a vándorkupát Dóczi Attila vehette át, aki mint elmondta, az ételt barátaival, családtagjaival közösen főzte, és mivel a hagyományok híve, újdonságot, vagy különös fűszert nem tett az ételbe. A versenyadag hamar elfogyott, ezért később újabb bogrács étellel örvendeztette meg a rendezvény résztvevőit.

Spiesz József azt mondta, hogy a választókörzetbe tartozó valamennyi településrész rendez a biritóihoz hasonló programot, melyeknek jelentős közösség-összetartó szerepük van. Ilyenkor azok is visszalátogatnak, akik már régen elköltöztek a kistelepülésekről.

Az idén új közösség vette kezébe a biritói program megszervezését Benke Gábor vezetésével. Az eseménynek a sorszámozás helyett a Biritói nap – újratöltve nevet adták, és friss energiával kezdtek hozzá a szervezéshez. Folytonosságot azzal vittek a programba, hogy olyan együtteseket hívtak, akik jártak már itt. A főzőversenyt gulyásbajnokságnak nevezték el, illetve a vándorserleg minden évben annak győzteséhez kerül.

Délután koncertekre várták a közönséget, fellépett a Pagony zenekar, a Tűzkerék XT, a Gesarol, a napot a Midnight Boogie parti zenekar zárta, Gál Csaba „Boogie”-val.