A választási kampányidőszak augusztus 24-én kezdődik

Augusztus 24-től vehetik át az ajánlóíveket a jelöltek és a jelölőszervezetek a helyi választási irodában. Ettől a naptól indul a 2019. évi helyhatósági választás kampányidőszaka.

Október 13-ra tűzte ki az önkormányzati választásokat Áder János államfő, július 29-én megjelent a választási eljárás határnapjait megjelölő rendelet. Eszerint a választási kampányidőszak augusztus 24-én kezdődik, ettől a naptól kezdődően vehetik át a jelöltként indulni szándékozók és a jelölőszervezetek az ajánlóíveket a helyi választási irodában. A jelöltséghez szükséges ajánlások számát augusztus 8-án állapítja meg a választási iroda vezetője. A jelölteket legkésőbb szeptember 9-én 16 óráig kell bejelenteni, a kompenzációs listán szereplőket szeptember 10-én 16 óráig.

Pakson 2019-ben is nyolc egyéni körzetben választanak a szavazók önkormányzati képviselőket, és három listás helyről döntenek szavazatainkkal. A képviselő-testület tagjainak mandátuma öt évre szól. A választásról szóló értesítőt augusztus 23-ig kapják meg azok a választópolgárok, akik augusztus 7-én szerepelnek a szavazóköri névjegyzékben. Azoknak, akik bejelentett tartózkodási helyükön szeretnének szavazni, az átjelentkezéssel kapcsolatos kérelmet a választási irodához kell benyújtaniuk, csakúgy mint a mozgóurnáról szóló kérelmeket, utóbbira levélben október 9-én 16 óráig van mód. Október 13-án a nemzetiségi önkormányzatok képviselőjelöltjeire is szavazhatnak az arra jogosultak, az eljárási szabályok megegyeznek a helyhatósági választásokéval – tájékoztatott dr. Blazsek Balázs, a helyi választási iroda vezetője.

Dr. Blazsek Balázs. Fotó: TelePaks
Dr. Blazsek Balázs. Fotó: TelePaks