Első alkalommal rendezték meg Oroszországban a Roszatom Nemzetközi Horgászbajnokságot

Magyar versenyzők Paksról – Várszegi Balázs (b) és Haáz Péter (j) a Finn-öbölben a Leningrádi Atomerőművel a háttérben horgászik.
Magyar versenyzők Paksról – Várszegi Balázs (b) és Haáz Péter (j) a Finn-öbölben horgásznak, a háttérben a Leningrádi Atomerőmű

A nemzetközi versenyt augusztus 1-2. között tartották a Leningrádi Atomerőmű, Oroszország legnagyobb működő atomerőművének közelében a Finn-öbölben, 24 orosz és külföldi horgász részvételével. A versenyzők azon országokból érkeztek, ahol a Roszatom atomerőműveket épít, illetve üzemeltet – Oroszország mellett Magyarország, Egyiptom, India, Banglades és Törökország képviseltette magát négy-négy versenyzővel. A versenyben az egyiptomi csapat győzött, a második helyezett orosz, illetve a magyarok előtt.

A legtöbb halat fogó horgász különdíját magyar versenyző hozta el, a paksi Kern Ferenc, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. gépésze, összesen 26 fogast és sügért emelt ki a vízből a két fordulóból álló verseny során. Azt mondta: „Bár hosszú ideje horgászom, de most először vettem részt profi versenyen Oroszországban. Kemény küzdelem volt! A fogásból ítélve állíthatom, hogy a Finn-öböl bővelkedik halban. A paksi atomerőmű üzemeltetőjeként nagy hatást gyakorolt rám a Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés, az új atomerőmű a biztonsági megoldásokat tekintve jelenleg az egyik legkorszerűbb atomerőmű-típus: négy független biztonsági rendszere van és kombinálja az aktív és a passzív biztonsági megoldásokat. Nagyon örülök, hogy hamarosan hasonló típusú VVER-1200-as bokkok épülnek Pakson is.”

Várszegi Balázs, a Paksról érkezett magyar bajnok és világbajnokságok helyezettje elmondta: „Megtiszteltető volt számomra és nagy örömöt szerzett, hogy én is képviselhettem Paks városát és Magyarországot a Roszatom nemzetközi bajnokságán, amely nagyon jól szervezett volt. A Leningrádi Atomerőmű új blokkja különösen érdekes, hiszen nemsokára Magyarországon is hasonló épül.”

A magyar versenyzők: Haáz Péter, Várszegi Balázs, Kern Ferenc és Romhányi Tamás
A magyar versenyzők: Haáz Péter, Várszegi Balázs, Kern Ferenc és Romhányi Tamás

A bajnokság célja egyrészt az volt, hogy erősítse az egyes országok közötti együttműködést, másrészt rávilágítson arra, hogy az atomerőművek közelsége nem jelent semmiféle veszélyt az élővilágra, így a vizek növény- és állatvilágára. A kifogott halat a mérlegelés után a versenyzők visszaengedték a tengerbe. A versenybírók között profi orosz pergető horgászok, orosz és nemzetközi versenyek győztesei voltak, akiknek munkáját a Cseh Köztársaságból és Egyiptomból érkezett ellenőrök segítették.

A bajnokság idején a résztvevők ellátogattak a Szosznovij Bor városa mellett lévő Leningrádi Atomerőműbe, ahol az atomerőmű működését ismerhették meg. Ez az atomerőmű a három legtöbb villamos energiát termelő orosz atomerőmű egyike.

Az eseményen környezetvédelmi szakemberek is részt vettek, akik a halak mérlegelésekor dozimetrikus ellenőrzést végeztek. „A Leningrádi Atomerőmű 30 km-es körzetében folytatott többéves kutatás bizonyította, hogy az atomerőmű semmilyen hatással nincs a környezetre” – mondta Alekszandra Tkacseva, a Leningrádi Atomerőmű Környezeti Osztályának vezetője.

A Roszatom állami atomenergetikai konszern a világ nukleáris technológia piacának egyik vezető szereplője. A vállalat lefedi a nukleáris technológiai lánc egészét az uránbányászattól a nukleáris létesítmények leszereléséig és a nukleáris hulladékkezelésig. A Roszatom az Oroszországi Föderáció legnagyobb villamosenergia-termelő vállalata, amely az ország energiaszükségletének 18 százalékát biztosítja. Külföldi projektjeit tekintve világelső, 12 országban több mint 36 blokkot épít, ezek a megvalósulás különböző szakaszaiban vannak. Az urándúsítást tekintve világelső, az urántartalékokat tekintve második, urán-előállításban a negyedik helyet foglalja el, a világ fűtőanyag-gyártási piacának pedig 17%-át tudhatja magáénak. Az állami konszern hozzávetőleg 400 vállalatot és szervezetet egyesít, beleértve a világ egyetlen atomjégtörő flottáját. Összességében 250 000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte.

A Leningrádi Atomerőműről: A Leningrádi Atomerőmű Oroszország legnagyobb, több mint 4000 MW teljesítményű atomerőműve. Jelenleg az atomerőműben három RBMK-1000-es csatorna típusú grafitmoderátoros blokk és egy VVER-1200-as nyomottvizes, 3+ generációs reaktor működik. Az atomerőmű Szentpétervár és a Leningrádi régió villamosenergia-szükségletének több mint 50%-át biztosítja. A VVER-1200-as projekt az aktív és a passzív biztonsági rendszerek egyedi kombinációjával rendelkezik, amely az atomerőművet különösen ellenállóvá teszi a belső és külső hatásoknak. A blokk része az úgynevezett zónaolvadék-csapda, amely gondoskodik arról, hogy az olvadék a konténmenten belül maradjon, a passzív hőelvezető rendszer a villamosenergia-betáplálás kiesése esetén is biztosítja, hogy a gőzfejlesztőkön keresztül a reaktor maradék hőjét el lehessen vezetni. A világon nincs még egy ilyen, hasonló biztonsági rendszerekkel rendelkező blokk. A Leningrádi Atomerőmű Szosznovij Bor közelében, fenyők és dűnék között, a Finn-öböl partján, 80 km-re Szentpétervártól helyezkedik el. A Leningrádi régió egyik legzöldebb városa, amely 68 000 ember számára ad otthont. Szosznovij Bor élete elválaszthatatlanul összefonódott a Leningrádi Atomerőművel. Több mint 500 nagy, közepes és kisebb vállalat működik Szosznovij Borban, beleértve a legnagyobb orosz kutatóintézeteket, termelő-, illetve építővállalatokat.

(Forrás: A Roszatom közleménye)