Megkezdik az I-K3 jelű kamra építését az NRHT-ban

Megkezdődik a Bátaapátiban működő Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) felszín alatti I-K3 tárolókamrájában egy vasbeton medence és az ahhoz kapcsolódó technológiai rendszerek kivitelezése. Az erre vonatkozó szerződést – mint elektronikus hírlevelében is közzétette – a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. 2019 júniusában kötötte meg.
A medence, az üzemeltetéséhez szükséges út, a szellőztetési, a világítási és egyéb technológiai rendszerek a tervek szerint 2021 márciusában készülnek el 1,8 milliárd bruttó forint költséggel. Mint az RHK Kft. közölte, 87 méter hosszú, 9,6 méter széles, 6,7 méter magas és minimálisan 40 centiméter vastag falakkal határolt lesz a vasbeton medence, amely garantálja a benne elhelyezett, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. működése során keletkező kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok hosszú távú elszigetelését az élő környezettől.
Bátaapátiban ez már a második felszín alatti hulladéktároló vasbeton medence lesz, az első 2017-ben készült el az I-K2 tárolókamrában. A legelőször kialakított és 2012-ben használatba vett I-K1 tárolókamrában 2017-ben – mivel a kamra megtelt – már befejeződött a betárolás. Ebben nem épült vasbeton medence, hanem egyedi vasbeton konténerekben helyezték el a Paksról érkező hulladékokat. A betárolási mód váltása átgondolt fejlesztési folyamat eredménye, aminek az a hozadéka – több más módosítással együtt –, hogy sokkal jobb helykihasználással tud hulladékokat befogadni a tároló, áll az RHK Kft. hírlevelében.

Betelt az első kamra Bátaapátiban. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Betelt az első kamra Bátaapátiban. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök archív