Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál lesz Pakson

Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál lesz Pakson 2019. augusztus 23-25. között. A programot azért hozta létre Kovács Zalán László tubaművész, hogy megmutassa a fúvós kultúra értékeit. A közönség a fuvolától kezdve a tubáig számos fúvós hangszerrel találkozhat, köztük olyan érdekességgel is, mint például a didgeridoo. A hazai kiváló művészek mellett külföldi vendégek is érkeznek Európa számos országából és Japánból.

Kovács Zalán László tubaművész. Fotó: tubakurzus.hu
Kovács Zalán László tubaművész.

Pakson 2016 óta – a tubatábor keretében – minden nyáron rendeznek fúvós hangversenyeket, kiemelkedő jelentőségű hazai és nemzetközi művészek, együttesek, zenekarok részvételével. A mai fesztivál ebből nőtte ki magát, a tábor és a fesztivál 2018-ban vált ketté. Az így kialakított, új koncertstruktúra jobban figyelembe veszi a nagyközönség igényeit, a korábbinál több és nagyobb befogadóképességű helyszínen rendezik a meghívott vendégek változatos műsorára épülő, egyre színesebb és nagyobb programokat.

Idén a koncertek mellett ismeretterjesztő előadásokra, kiállításokra is várják a látogatókat. A fesztiválra Horvátországból, Luxemburgból, Németországból és Japánból is érkeznek zenészek.

A magyar fúvósok kiemelkedő szerepet töltenek be a nemzetközi zenei életben. Önmagáért beszél, hogy a világ legjobb zenekarának mondható Berlini Filharmonikusok mind a két szólótrombitása hosszú évekig magyar volt. Az elmúlt húsz esztendőben száznál is több győzelemmel tértek haza nemzetközi versenyekről fiatal zenész tehetségeink. Hazánkban tizenhárom, főállású zenészekből álló fúvószenekar működik, több mint száz, hetente próbáló és rendszeresen koncertező amatőr fúvószenekarunk van. A fesztivál szeretné a magyar fúvószene ünnepét évről évre megtartani, mindeközben bemutatva más kultúrák fúvós kincseit is, írják a sajtóközleményben.

Kiemelt programok:

2019. augusztus 23. 20:00
„Tuba mirum”
Fellép: Beregi András – tuba és dr. Balatoni Sándor – orgona
Helyszín: Paksi Evangélikus Templom

2019. augusztus 24. 18:00
Készenléti Rendőrség Fúvószenekara koncertje
Vezényel: Kelemen Tamás
Helyszín: Paksi Evangélikus Templom

2019. augusztus 25. 16:00
Nemzetközi Fúvós Napok zárókoncertje
Fellép: Scheuring Kata – fuvola, Yuri Komori – klarinét (Japán),
Kovács Zalán László – tuba, Veér Mátyás – harsona, Tubatábor tubaegyüttese
Közreműködik: Ana Granik – zongora (Horvátország)
Helyszín: Csengey központ

Fesztiváligazgató: Kovács Zalán László tubaművész
Védnök: Süli János tárca nélküli miniszter

(Forrás: www.fuvosnapok.hu)