Negyedik alkalommal volt puliszkafesztivál Pakson

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Szilvalekvárral, hagymatokánnyal, juhtúróval és még sok-sok feltéttel kínálták a puliszkát a negyedik alkalommal megtartott puliszkafesztiválon a Csengey Dénes Kulturális Központ melletti parkban. Az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Egyesülete rendezvényén a kulináris élvezetek mellett kulturális tartalmakat is kínáltak.

– A puliszka, polenta vagy más néven kukoricamálé az erdélyiek tradicionális étele. Azért keltettük életre a fesztivált, hogy minél szélesebb körben megismertessük gyermekkoruk kedvelt eledelét, bemutassuk ezt az egészséges, egyszerűen és gyorsan elfogyasztható ételt – tájékoztatott Bándi Imre, az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Egyesületének elnöke. A sokféleképpen elkészíthető puliszkát megkóstolhatta a nagyérdemű a fesztiválon. Kínáltak „tejbe” vagy túrós változatot, illetve az ebédre és vacsorára is elkészíthető zöldséges és sima polentát. – Sertés- és hagymatokány mellé köretként fogyasztjuk a puliszkát, de a füstöltsonkás szárazbab leveshez is meleg puliszkát kínálunk kenyér helyett. A kóstolón túl a sokféle ízesítésű és formájú kukoricamálék receptjeit akár haza is vihették a háziasszonyok – mondta Bándi Imre. Új felfogásban készített puliszkás ételt Meczker Tamás. A séf főzőshow keretében túrógombócot készített, miközben jelenlegi foglalkozásáról és új vállalkozásairól is mesélt.

Székely kézműves termékeket is kínáltak a fesztiválon, kézzel készített fa játékok, vesszőből készült kosarak, hargitai bioméz, virágpor, kürtőskalács, különféle sajtok, miccs, zakuszka, vineta, lekvárok és szörpök is kaphatók voltak. Aki megszomjazott, eredeti Csíki sört kóstolhatott. A Csíkszentsimoni gyárból kilenc féle „folyékony kenyeret” hoztak a rendezvényre, kapható volt IPA-t, jégáfolya, vadmálna, méz-, krém-, barna- és székely sör. A gyermekek körében idén is népszerű volt az állatsimogató, valamint a kézműves foglalkozások és a népi játszótér is. A hagyományőrzés jegyében erdélyi és honi népi együttesek mutatták be műsorukat, a Szaggató Zenekar népdalokat tanított a gyermekeknek, valamint táncházat tartott az érdeklődőknek. A fesztivál este László Attila koncertjével zárult.