Kihirdette a nyertes pályázatokat a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány kuratóriuma 2019. szeptember 11-én, Dunaföldváron tartotta ülését.

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) 2011-ben jött létre azért, hogy segítse az atomerőmű körüli kedvezményezett területeken a felzárkóztatást, az életminőség-emelését. Az érintettségi kört a Paksi, a Kalocsai és a Tolnai járás egészét, valamint a Szekszárdi járás egy részét magába foglaló 47 település alkotja. Az alapítvány már kilenc éve dolgozik a térségben, jogszerűen, átlátható módon, a nyilvánosság teljes körű biztosításával és közmegelégedéssel. Az alapítvány fő támogatója 2015 óta a Miniszterelnökség.

2018-ban a JETA ismét pályázatot nyújtott be térségfejlesztési támogatásra a Miniszterelnökséghez, hárommilliárd forint összegre. A pályázat szakmai programjában bemutatták a fejlesztési célokat, amelyek a korábbiaknál szorosabban illeszkednek a Paksra tervezett új atomerőmű blokkok előkészítési és létesítési programjához. Prioritást élveznek a térségi és települési szolgáltatási infrastruktúra-fejlesztésre irányuló projektek. Mintegy kétmilliárd forintnyi támogatást a települések részére 2019. április végén már közzétett a kuratórium.

A mostani kuratóriumi ülés napirendjei között szerepelt az önkormányzatok számára kiírt, további egymilliárd forint összegértékű, második pályázati forduló nyertes pályázatainak kihirdetése, az érintett körzet polgármestereinek jelenlétében. Az alapítványhoz 94 pályázat érkezett be, amelyek közül a kuratórium 51-et részesített támogatásban. Ennek keretében lehetőség nyílik nyolc gyermekintézmény és tizenegy közösségi létesítmény felújítására. A szekszárdi kórház komoly eszközbeszerzéseket tud végrehajtani. Nyolc településen járda- és kerékpárút felújítási programok indulhatnak. A nyertes pályázatok között szerepel kommunális gépek beszerzése, megújuló energiák alkalmazása, közösségi konyhák felújítása is.

Megkezdődhet továbbá a sióagárdi és a bátyai római katolikus templom felújítása. Indulhat a foktői egészségház rekonstrukciója és kiépíthetik Gerjenben a térfigyelő-kamerarendszert. Kölesd a Kismegyeháza régóta esedékes homlokzati renoválására kapott támogatást. Homokmégy, Dusnok és Dunaszentgyörgy településeken a ravatalozók felújítása, korszerűsítése valósulhat meg. A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz kapcsolódó információk, így a nyertes pályázatok listája megtalálható a www.jovonkenergiaja.hu oldalon.