Süli János: Paks II. nélkül nincs hosszú távú biztonságos áramellátás

Fotó forrása: Paks II. Zrt.
Fotó: Paks II. Zrt.

– A magyar kormány felelősen járt el, amikor úgy döntött, hogy a megújuló energiaforrások mellett hosszú távon épít az atomenergiára – mondta az MTI bécsi tudósítójának Süli János. A paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) közgyűlésének hétfői nyitónapján beszélt arról, hogy Paks II. nélkül nincs hosszú távú biztonságos áramellátás, a klímavédelmi követelmények csak az atomenergia alkalmazása mellett teljesíthetők, ezért is döntött Magyarország a nukleáris kapacitásának fenntartása mellett.

Süli János emlékeztetett rá, hogy az atomerőműveknek köszönhetően évente világszerte több milliárd tonna szén-dioxid kibocsátása válik elkerülhetővé. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy egységnyi magyar áram előállítása 40 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint a klímavédelem élharcosának tekintett Németországban, ami továbbra is az Európai Unió legnagyobb szén- és földgázfelhasználója.

– Stratégiai cél, hogy a hazai lakosság és a gazdaság számára hosszú távon olcsó, folyamatosan rendelkezésre álló és biztonságos villamos energia álljon rendelkezésre, ennek a garanciája a két új paksi blokk – emelte ki Süli János, hozzátéve, hogy Magyarország versenyképességének kulcsa nem az olcsó munkaerő, hanem az alacsony termelési költségek, amihez elengedhetetlen az olcsó és megbízható villamosenergia-ellátás.

A Paks II. Atomerőmű Zrt. honlapján olvasható, hogy Süli János miniszter, Kovács Pál államtitkár és Lenkei István vezérigazgató képviseli a Paks II. projektet Bécsben, a NAÜ 63. közgyűlésén 2019. szeptember 16-20. között.

Mint írják, a konferencián a tagállamok magas rangú tisztségviselői számos aktuális kérdésről tárgyalnak. A közgyűléssel párhuzamosan tudományos fórumot tartanak, amelynek témája a rák elleni küzdelem évtizede és a jövőbeni lépések.