Hamarosan megkezdődik a lakótelepi központi park rekonstrukciója

Negyedszer módosította a 2019-es költségvetést a képviselő-testület. A Paksi Fejlesztési és Vagyongazdálkodási Zrt. (PFV Zrt.) alaptőkéjének nagymértékű leszállításáról még júniusban, rendkívüli ülésen döntött a grémium, a tőkekivonással a város költségvetésébe egymilliárdháromszázmillió forintot vittek át. Mivel a cégbírósági bejegyzésről szóló végzés múlt héten szerdán érkezett meg, a rendes ülésen már nem kerülhetett napirendre a költségvetés módosítása, hanem a most tartott rendkívüli ülésen. A szóban forgó összeget átcsoportosították a lakótelepi központi park első ütemének költségéhez. Szabó Péter polgármester tájékoztatása szerint már jövő héten aláírhatják a szerződést a kivitelezővel, hiszen a közbeszerzés lezajlott. Ez azt jelenti, hogy akár tíz napon belül megjelenhetnek a munkagépek a lakótelepen.

A lakótelepi központi park egy része. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök
A lakótelepi központi park egy része. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök korábbi felvétel

– Az önkormányzat közel három éve rendelte meg a kiviteli terveket. A többletfedezetre az építőiparban tapasztalható változások és egyéb technikai okok miatt volt szükség, aminek köszönhetően egyébként emelt műszaki tartalommal valósulhat meg a rekonstrukció, ilyen például a közvilágítás korszerűsítése, ami az eredeti tervekben nem szerepelt – mondta a polgármester. Azt is elmondta, hogy a központi park felújítása két ütemben valósul meg mintegy 2,1 milliárd forintból, a fennmaradó összeget a közterületek felújítására kapott nyolcmilliárd forint kormányzati támogatásból fedezik. Az első ütemben a Kishegyi út felőli oldaltól a Csengey központig korszerűsödik a park, a területen kevesebb lesz a lépcső és több a zöldfelület, aztán a második ütemben majd a Gagarin utca felőli parkot újítják fel.

Arról is szó esett az ülésen, hogy az Életfa Idősek Otthona és a Kurcsatov utcai tömbbelső-felújítás második üteme nem került le napirendről. Az említett kormányzati támogatás kapcsán lehetősége van az önkormányzatnak az átcsoportosításra amivel éltek. A fedezet tehát ezekre a beruházásokra is megvan, amint megérkezik az átcsoportosításról a jóváhagyás, ez a két beruházás is elindul a közbeszerzési eljárás lefolytatása után.