Összefoglaló a 2019-es önkormányzati választásokról

A 2019-es önkormányzati választáson Pakson három jelölőszervezet jelöltjei és kettő független jelölt mérette meg magát. Két jelölőszervezet, a Fidesz–KDNP és a Paksi Deák Ferenc Egyesület (PDF) állított polgármesterjelöltet, valamint mindkét szervezet mind a nyolc választókörzetben indított képviselőjelöltet. Három listás helyről is döntöttek voksaikkal a szavazók október 13-án. A választásra jogosult 15291 főből 7137-en adták le szavazatukat, ez 46,65 százalékos részvételt jelent.

Paks város megválasztott polgármestere Szabó Péter Fidesz-KDNP, 3671 szavazatot kapott, ami a voksok 52,58 százaléka. Heringes Anita, a Paksi Deák Ferenc Egyesület polgármesterjelöltje 3311 szavazatot kapott, ami a voksok 47,42 százaléka.

A nyolcból négy-négy körzetben a Fidesz-KDNP illetve a Paksi Deák Ferenc Egyesület jelöltje nyerte meg a választást. A részletes eredményeket Facebook oldalunkon közöltük, illetve megtekinthetők a valasztas.hu oldalon is.

Az egyes körzet képviselője Pálmai Klára (Fidesz-KDNP), a kettes körzeté Ulbert Sándor (Fidesz-KDNP), a hármas körzeté Horváth Zoltán (PDF), a négyes körzeté Mezősi Árpád (PDF), az ötös körzeté Kudorné Szanyi Katalin (PDF), a hatos körzeté Barnabás István (PDF), a hetes körzeté Leber Ferenc (Fidesz-KDNP), a nyolcas körzeté Spiesz József (Fidesz-KDNP).

A három kompenzációs listás helyen – a valasztas.hu-n megtalálható eredménylista szerint – Heringes Anita (PDF), Szabó Ferenc (Fidesz-KDNP) és Szántó Zoltán (Fidesz-KDNP) szerepelnek. A települési választás eredményeit a valasztas.hu honlapon ide kattintva találják, itt tájékozódhatnak a szavazás adatairól körzetenként, szavazókörönként és települési szinten, illetve a kompenzációs listás választás számait is megtekinthetik.

Az általános helyi mellett a nemzetiségi önkormányzati választáson német és roma önkormányzat tagjairól döntöttek voksaikkal az arra jogosultak Pakson. Újdonság volt, hogy a nemzetiségi listákra is a lakóhelyük szerinti szavazókörben adhatták le voksaikat az arra jogosultak. A nemzetiségi választásokon a német önkormányzat esetében a megválasztott képviselők városunkban Racskó Steffi, Féhr György, Hirt József, Tresznics Károly, Feil Gábor, jelölőszervezetük a Tolna Megyei Német Önkormányzatok Szövetsége volt. A roma nemzetiségi önkormányzat tagjai Farkas Péter, Farkas Attila, Takács András, Gomán István, Kecskeméti József, mindannyian a PHRALIPE Fügetlen Cigány Szervezet jelöltjeként indultak a választáson. A nemzetiségi önkormányzati választás eredményeit szintén megtalálják a valasztas.,hu oldalon, ide kattintva elérik a keresőfelületet.

Dr. Blazsek Balázs címzetes főjegyző úgy tájékoztatott, hogy a választás eredményének közlésétől három nap áll rendelkezésre fellebbezés benyújtására, aztán az eredmények jogerőre emelkednek és megtarthatók az alakuló ülések, amelyeket egyébként a vonatkozó törvény szerint tizenöt napon belül meg kell tartani. A polgármester, a képviselő-testületek az eskütétellel kezdhetik meg hivatalosan munkájukat.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök