Paks II. – Lehetőség a térség fellendülésére

Széleskörű együttműködésen alapul a munka

Az évszázad beruházásaként is emlegetett atomerőmű-építés komoly fellendülést hozhat Pakson és a környező megyékben. Szervezetek, intézmények, önkormányzatok sokaságát érintő, számos szakterületre kiterjedő együttműködés szolgálja azt, hogy a régió kivehesse részét a projektből és élvezze annak előnyeit.

Dr. Becskeházi Attila: A térségben élőknek lehetőségük van kapcsolódni a beruházáshoz. Fotó: Paks II. Zrt.
Dr. Becskeházi Attila: A térségben élőknek lehetőségük van kapcsolódni a beruházáshoz. Fotó: Paks II. Zrt.

– Minden nagyberuházás intenzíven használja az adott térség erőforrásait. Célunk, hogy a két új blokk megépítése során ez a lehető leghatékonyabban történjen, ezért a térségben élőknek is lehetőségük van kapcsolódni a beruházáshoz – hangsúlyozta dr. Becskeházi Attila. A Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásához kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésért, innovációért és lokalizációért felelős államtitkár azt mondta, együtt dolgoznak Paks városával, valamint Baranya, Tolna, Somogy, Fejér és Bács-Kiskun megyék megyei és települési önkormányzataival. Továbbá tárcaközi koordinációs testületet alapítottak, amelyben hét minisztérium, és azok háttérintézményei vesznek részt.
Fontos terület és egyben nagy kihívás a szakemberképzés, hiszen speciális tudással rendelkező szakemberekre lesz szükség. Ennek érdekében az államtitkárság hét egyetemmel közösen oktatási, képzési klasztert alapított, ami az oktatás mellett a nukleáris és az energetikai innovációra, kutatás-fejlesztésre is kiterjed.
Az infrastruktúra fejlesztése során alapelv a fenntarthatóság. – A beruházást kiszolgáló infrastruktúra kiépítése igen összetett feladat. Ennek során az a cél, hogy ne terheljük Paksot – részletezte az államtitkár. Elmondta, hogy 60 km új utat építenek, több mint 330 km-t felújítanak, fejlesztik a paksi kikötőt, a Mezőfalva–Paks vasútvonalat, amelynek a városban vezető szakasza zajmentes lesz. Az új Duna-híd előkészületei jól haladnak, hamarosan
elindulhat a beruházás. – A híd megépülése révén egyéb gazdaságfejlesztési projektekbe is be tudjuk kapcsolni Bács-Kiskun megye nyugati részét és Paks térségét, így nőni fog a versenyképességük.
A beruházásban részt vevő 10-12 ezer munkavállalót elsősorban Pakson és környékén helyezik el. Kalocsán a laktanya átalakításával jöhet létre több ezer fő elhelyezésére szolgáló szálláshely, több kisebb pedig a térségben önkormányzati tulajdonban lévő, használaton kívüli épületek felújításával. Gondoskodni kell a dolgozók – beleértve a más anyanyelvűek – egészségügyi ellátásáról, gyermekeik oktatásáról. – Paks II. egy nemzetközi együttműködésben megvalósuló beruházás – Európa számos országából érkeznek majd hozzánk beszállítók. Már most is több száz orosz munkavállaló dolgozik Pakson – érzékeltette a terület fontosságát dr. Becskeházi Attila.
A dolgozók utaztatását elektromos járművekkel szeretnék megoldani. Az e-mobilitási program környezetkímélő, akárcsak maga a Paks II. projekt, hiszen – mint minden atomenergetikai beruházás – a tiszta energiatermelés szimbóluma – emelte ki dr. Becskeházi Attila államtitkár.

(X)