Szijjártó Péter: Paks II. a kelet-nyugati gazdasági együttműködés fontos platformja

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Szóba került a Paks II. beruházás Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin szerda esti (10.30.) tárgyalásán, de érdemben nem beszéltek a projektről az ezt követő sajtótájékoztatón. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter viszont a Roszatom igazgatójával, Alekszej Lihacsovval folytatott tárgyalását követően arról beszélt, hogy a következő fontos dátum a projektben 2020. június 30-a. Eddig tervezik ugyanis benyújtani a létesítési engedélykérelem dokumentációját az Országos Atomenergia Hivatalhoz.

Magyarország abban érdekelt, hogy a Nyugat és Oroszország közötti együttműködés minél inkább javuljon – idézte az MTI Orbán Viktort. A magyar miniszterelnök a gazdasági és politikai együttműködés részleteiről is beszélt. Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig arról beszélt, hogy megvitatták a magyar-orosz viszony minden aspektusát, áttekintették az elmúlt évek tapasztalatait és perspektívákat vázoltak fel.

A sajtótájékoztató előtt Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin jelenlétében nyolc megállapodást kötött a magyar és az orosz fél. Ezek között volt magyar-orosz régióközi együttműködésről szóló komplex program, társadalombiztosításról szóló egyezmény, továbbá onkológiai, sport- és testnevelési, valamint vasúti együttműködési szándéknyilatkozat, az Eximbank és az orosz Exiar közötti viszontbiztosítási szerződés, együttműködési megállapodás Szamara megye és Győr-Moson-Sopron megye között, végül egy együttműködési megállapodás a Mol, a Lukoil és a Transznyefty között a kőolajszállítás jövőjéről.

– Magyarország jelentős szerepet játszik abban, hogy Oroszország a kőolajat és a gázt Nyugat-Európában egyenletesen terítse – húzta alá Vlagyimir Putyin, aki az infostart.hu beszámolója szerint szót ejtett a Roszatom orosz állami cég kivitelezésében zajló Paks II. beruházásról is.

A paksi atomerőmű kapacitás fenntartása téma volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Alekszej Lihacsovval, a Roszatom igazgatójával folytatott tárgyalásán. Amint az a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében olvasható, a miniszter mérföldkőnek nevezte a műszaki terv október eleji elfogadását. Szijjártó Péter azt mondta: a következő feladat az építkezés szempontjából legfontosabb dokumentum, a létesítési engedélykérelem elkészítése és benyújtása jövő év június 30-ig az Országos Atomenergia Hivatalhoz.

A külügyi tárca tájékoztatása szerint a miniszter kiemelte: jelenleg már három felvonulási épület építése zajlik, és az irányítástechnikai tender is sikeresen lezárult, amin a francia Framatom és a német Siemens konzorciuma nyert.  – A paksi atomerőmű építésével így Magyarország fontos platformot biztosít a kelet-nyugati gazdasági együttműködésnek – hangsúlyozta a miniszter.

A Roszatom fővállalkozásában zajló beruházásban az amerikai General Electric a legnagyobb beszállító. A paksi bővítés így egy fontos orosz, amerikai, német, francia, magyar együttműködésben megvalósuló beruházás, amely hosszútávon fogja biztosítani a magyar gazdaság versenyképes működéséhez szükséges energiát – fejtette ki Szijjártó Péter a közlemény szerint.