Kerek Erdő meséi – természetes anyagokkal, játékokkal ismerkedhetnek a gyerekek

Waldorf-óvónők vezetésével ismerkedhetnek a három év alatti gyerekek a természetes anyagokkal, játékokkal – gyapjúval, nemezzel, fával, selyemmel – a Csengey Dénes Kulturális Központ kisklubjában november 4-től minden második héten hétfőn. A 9-től 10-ig tartó Kerek Erdő meséi nevű foglalkozásokon a játékok mellett a korosztálynak megfelelő mesékkel, bábjátékokkal várják a gyerekeket.

– A természetes anyagok különleges élményt nyújtanak a gyerekeknek – magyarázta Lengyel Ildikó, Waldorf-óvónő, hogy miért fontos ezeknek az anyagoknak a bevezetése a játékok közé. – Mindig szabálytalanok, tökéletlenek, de mégis valódiak. A gyermek fejlődésében nagyon fontos, hogy ne mindig csak az egy funkcióra képes és kialakított, tökéletesen formázott műanyag játékok vegyék körül, hanem olyan anyagok is, amelyek valóságosak. A természetes játékok nem csak a gyerekek taktilis érzékére hatnak sokkal jobban, de a képzelőerejüket is mozgatják. Egy gyapjúval körbetekert faág ugyanúgy lehet kard mint varázspálca, a selyemkendő egy kézmozdulattal alakul át a királylány szoknyájából szélfúvássá – a gyermek belső látása a jelképes ábrázolást átalakítja, feldolgozza, és ezzel a gondolkodását, az érzéseit is fejleszti – mondta.

A foglalkozásokat az Aranyhal Waldorf Óvoda óvónői tartják majd, óvodai tapasztalataikat felhasználva, de azokat a kisebb korosztály igényeire, jellemzőire szabva. Várják azokat a szülőket gyermekeikkel, akik szeretnék kipróbálni, átélni, milyen más minőséget jelenthetnek a játékban ezek az anyagok, textúrák. A foglalkozásokon ingyenes a részvétel. Az első alkalom tehát november 4.

A kép illusztráció. Fotó: pixabay.com
A kép illusztráció. Fotó: pixabay.com