Paks II. projekt: folyamatos a munkavégzés

Mozgalmas volt az október a Paks II. projektben: az orosz fővállalkozó átadta az új blokkok műszaki terveit a Paks II. Zrt. számára és kiválasztotta a blokkvezérlő kivitelezőjét. Mindeközben a megszerzett engedélyek száma elérte a négyszázat, a Paks II. Akadémia keretében pedig elindult az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök képzés.

Fontos mérföldkő a Paks II. projekt történetében, hogy az orosz fővállalkozó október elején átadta az új blokkok műszaki terveit. Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója arról tájékoztatott, hogy ez a műszaki terv háromlépcsős elfogadási folyamatának első fázisa. Ezt követi a műszaki terv alapján a létesítési engedély iránti kérelem összeállítása és az ahhoz szükséges elemzések elkészítése. A harmadik lépcső az engedélykérelem tervezetten jövő nyári benyújtása, majd annak hatósági elbírálása és a létesítési engedély megszerzése.
Az igazgató hozzátette, az engedélyezések során korántsem csak az Országos Atomenergia Hivatal a Paks II. Atomerőmű Zrt. partnere. A Paksi Járási Hivataltól a Közép-Dunántúli Vízügyi Hatóságon át a Baranya Megyei Kormányhivatalig számos hivatal, hatóság részt vesz az engedélyezési folyamatokban. – A megszerzett engedélyek száma meghaladja a négyszázat – mondta Mittler István.

Arról is tájékoztatott, hogy időközben egy újabb orosz tender zárult eredményesen. – Nyílt versenyeljárásban a Framatome SAS–Siemens AG konzorcium nyerte el a Paks II. blokkvezérlő berendezésére vonatkozó megrendelést. Az, hogy egy francia-német konzorcium szállítja a blokkvezérlő berendezést jelzi, hogy a Paks II. projekt nemzetközi együttműködésben valósul meg – hangsúlyozta a kommunikációs igazgató. Az október 22-én, Moszkvában aláírt szerződés értelmében a konzorcium készíti el a blokkvezérlőt, illetve elvégzi egyebek között a berendezés információbiztonsági követelményeknek megfelelését tanúsító iratok és minősítések beszerzését is.

Készül az irodaház a felvonulási területen. Fotó: Paks II. Zrt.
Készül az irodaház a felvonulási területen. Fotó: Paks II. Zrt.

A felvonulási területen mindeközben javában készülnek az első épületek – tájékoztatott az aktualitásokról Mittler István. Emlékeztetett rá, hogy nyolcvan épületet – üzemcsarnokokat, raktár- és irodaépületeket – fognak megépíteni.

Az ősz folyamán a Paks II. Akadémia keretében ugyanakkor elindult az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök képzés. Mint Mittler István felidézte, a Paks II. Zrt. hat felsőoktatási intézménnyel – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel, a Debreceni Egyetemmel, a Pannon Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel és a Dunaújvárosi Egyetemmel – együttműködésben hozta létre a Paks II. Akadémiát. Négy egyetem szeptemberben indította, a Pannon Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem pedig tervezetten 2020 elején indítja el a szakképzést keresztféléves rendben. – Azokon az egyetemeken, ahol elindult a program, teljes a létszám, sőt Debrecenben a tervezettnél magasabb – összegezte a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója.

(X)