Nyögvenyelős győzelem

A férfi kosárlabda NBI/A bajnokság kilencedik fordulójában Sopronban lépett pályára az Atomerőmű SE csapata. A piros-kékek a meccs előtt az Oroszlány elleni hazai győzelemnek köszönhetően hat győzelemmel és két vereséggel a negyedik helyen álltak a tabellán, míg az edzőváltáson átesett soproniak nyolc meccsükből eddig csak egyszer nyertek. A paksi csapatban nem lépett pályára a combsérüléssel bajlódó Justin Jackson.

Kissé dekoncentráltan kezdte a mérkőzést az ASE, előkészítetlen alley-oopok, pontatlan dobások követték egymást, a negyedik percben 9-2-t mutatott az eredményjelző. Az ötödik percben 13-5-nél Braniszlav Dzunics jónak látta, hogy időt kérjen. Ezután feljavult a paksiak játéka, Lóránt, Coleman, Evans és Faust is betalált, a kilencedik percben 19-18-ra módosult az állás. A végén a hazaiak két büntetővel – az első tíz percben ötöt értékesítettek – növelték előnyüket.

A második felvonás elején Faust és Coleman révén átvette a vezetést az ASE – ezekben a percekben volt, hogy négy magyar játékost játszatott egyszerre az Atomerőmű –, a negyed közepén időt kértek a hazaiak. Büntetők maradtak ki egymás után paksi oldalon, nem sikerült tovább növelni a hárompontos előnyt, jött is a büntetés, két triplát is bevágtak egymás után a soproniak, és átvették a vezetést. Evans triplájával egyenlített az Atom, majd felváltva estek a kosarak. 31-33-as ASE vezetésnél ismét egymást érték a kimaradt paksi dobások és eladott labdák, a hazaiak pedig újra átvették a vezetést. Evans büntetőivel sikerült egy pontra csökkenteni a hátrányt a huszadik perc végén.

A nagyszünet után a vendéglátók magukhoz ragadták a kezdeményezést, Harris és Lóránt pontjaival tartotta a lépést az ASE, a negyed közepére Kis Raul, rá két percre Lóránt is begyűjtötte negyedik személyi hibáját. 49-43-ra ellépett az SKC, de nagy erőfeszítések árán sikerült visszakapaszkodni. A huszonkilencedik percben Coleman egyenlített, majd Faust zsákolásával a vezetést is átvette a paksi csapat, de a hazaiak előbb egyenlítettek, majd a dudaszó pillanatában szerzett ziccerrel a vezetést is visszavették.

Jól indult a negyedik negyed, Coleman duplája, majd Kis Raul triplája esett be a gyűrűbe, aztán Faust is betalált távolról 60-65-öt mutatott az eredményjelző. A negyed közepéig őrizte ötpontos előnyét az ASE, ekkor kipontozódott Kis Raul, majd fél perc alatt egy 2+1-el, és egy közelivel egyenlített az SKC. Kovács Ákos is bevert egy trojkát, de ismét visszajöttek a hazaiak, egy-két pontnál jobban nem sikerült tőlük ellépni. Már csak 8.4 másodperc volt hátra, amikor kétpontos paksi előnynél Evans nem találta el a gyűrűt, és lejárt a támadóidő. Időt kért az SKC, és 1.5 másodperccel a lefújás előtt Carter sikeres közelijével egyenlítettek. Az ASE is időt kért, a bedobás utáni figura jól sikerült, és Evans közép távolija a gyűrűben kötött ki a dudaszóra. A bírók még videóztak egyet, hogy még időben született-e a találat, de a tévéfelvételek meggyőzték őket.

Sopron KC – Atomerőmű SE 80-82 (21-18, 15-17, 22-22, 22-25). Pontszerzők: Evans 23/9, Coleman 19/3, Lóránt 16/3, Faust 14/9, Harris 4, Kovács Ákos 3/3, Kis Raul 3/3.

Braniszlav Dzunics: Egylabdás meccs volt, amit nagy adag szerencsével megnyertünk. Sok hibával, sok kihagyott helyzettel, és sok eladott labdával játszottunk, a lényeg, hogy nyertünk.

A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com
A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com