Finn példa mentén gyorsítják a paksi munkálatokat

Az európai gyakorlatnak és a nukleáris biztonsági előírásoknak megfelelően módosíthatják a Paks II. projekt terület-előkészítési munkáit is szabályozó kormányrendeletet – tájékoztatott a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter.

Süli János a Világgazdaságnak beszélt arról, hogy a tervezett jogszabálymódosítás nem jelent enyhítést, előírásokat, követelményeket nem módosít, a hatóság felügyeleti jogosítványai nem változnak, egyedüli célja, hogy az előkészítő földmunkák korábban megkezdődhessenek a paksi telephelyen. – A Nukleáris Biztonsági Szabályzat szerinti bármiféle létesítési tevékenység továbbra is csak a létesítési engedély megszerzését követően indítható meg – húzta alá a miniszter.

Mint kifejtette, a szigorú nukleáris szabályozásáról közismert – szintén EU-tag – Finnország hanhikivi projektjében már folyamatban van a munkagödör kialakítása, miközben a létesítési engedély iránti teljes kérelmüket még nem nyújtották be a nukleáris hatósághoz. A finn projekttársaság megkezdte a leendő munkatérből a talajkitermelést, a munkagödör kialakítását, valamint a vízzáró fal kivitelezése is a folyamatban van. Ez a terület a majdani atomerőmű helyéül szolgál. A finnek mindezt a munkát úgy végzik, hogy az ottani szabályozás szerint nincs szükségük telephelyengedélyre, a komplett létesítési engedély iránti kérelmet sem nyújtották még be, amelynek része a telephely alkalmasságának vizsgálata, részletezte Süli János. Kiemelte, hogy Paks II.-nek már van jogerős telephelyengedélye.

Azt is elmondta, hogy a tervezett jogszabálymódosítás alapján Paks II. mindezen munkák engedélyezési eljárását csak három hónappal a létesítési engedély iránti kérelem benyújtása után kezdené meg. Ez idő alatt a hatóság értékelni tudja a teljes, az atomerőművi blokkokra vonatkozó létesítési engedély iránti kérelem építési sajátosságait, meg tudja ítélni az atomerőmű üzemeltetéséhez szükséges építmények létesítésének és ezek építési feltételeit biztosító terület-előkészítési munkák kapcsolódását, és ezek nukleáris biztonsági vonatkozásait. Pozitív elbírálás esetén az engedély 90 nap alatt szerezhető meg, mivel a normál elbírálási idő 60 nap, de lehetőség van egyszeri 30 napos hosszabbításra.

Süli János arra is kitért: a tervezett módosítás azt szolgálja, hogy a nukleáris biztonsági előírásokat szem előtt tartva a paksi telephelyen továbbra is biztosítottak legyenek a folyamatos munkavégzés feltételei. Mint felidézte, korábban az Európai Bizottság már engedélyezte, hogy a szerződésben eredetileg rögzített ütemtervtől eltérve, korábban kezdődhessen meg a felvonulási épületek – azaz raktárak, szerelőcsarnokok – kivitelezése is.

Fontos kiemelni, hogy a résfalazási és talajszilárdítási munkák, illetve a munkagödör kialakítás engedélyei alapján történő elvégzése a terület előkészítését biztosítják, és élesen elkülönülnek az atomerőmű létesítését szolgáló tevékenységektől. Az atomerőmű létesítési munkái az ún. első betonozással indulnak, és kizárólag a létesítési engedély, valamint a releváns további épület-engedélyek birtokában kezdhetők meg – részletezte a miniszter, aláhúzva, hogy a tervezett jogszabálymódosítás a fővállalkozói szerződésben rögzített felelősségi köröket nem érinti.