Mavir: megdőlt a magyarországi téli áramfogyasztási rekord

Fotó: mvm.hu

Történelmi rekordot ért el Magyarország téli villamosenergia-fogyasztása 2019. december 4-én, szerdán. A 7099 megawattos csúcsérték 173 megawattal haladta meg a korábbi negyedórás hitelesített történelmi rekordot.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. tájékoztatása szerint, szerdán a 16 óra 30 perc és 16 óra 45 perc közötti mérési időszakban regisztrálták a történelmi rekordnak számító 7099 megawattos csúcsterhelést.

A gazdasági szereplőknél az átlagosnál magasabb energiafelhasználást eredményez az ünnepek előtti hetekben az év végi hajrá, a lakosság villamosenergia-fogyasztásának növekedése pedig egyrészt az ünnepi díszkivilágítással, másrészt a hideg idő miatti magasabb fűtési igényekkel magyarázható.

A Mavir Zrt. közölte: a magyar villamosenergia-rendszer a télies időben is problémamentesen biztosította az ellátást. Hozzátették: az előírás szerinti tartalék rendelkezésre áll.

A korábbi rekordfogyasztást 2019. január 23-án 6926 MW-os értéken regisztrálta a MAVIR, a nyári csúcs idén június 27-én dőlt meg, amikor is 6633 MW-os rendszerterhelést regisztráltak.

Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta: az újabb áramfogyasztási rekord is igazolja, hogy az új atomerőművi blokkokra szükség van.