Folyamatos a munka a Paks II. projektben

Már a daruk és a betonszivattyúk dolgoznak a Paks II. beruházáson – épülnek a két új blokk létesítéséhez szükséges kiszolgálóépületek. Gőzerővel zajlik a létesítési engedély iránti kérelem összeállítása is, az ehhez szükséges műszaki terveket ősszel adta át az orosz fővállalkozó – tájékoztatott Lenkei István, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója.

Lenkei István: Az atomerőművek 24 órában termelnek tiszta energiát Forrás: Paks II. Zrt.
Lenkei István: Az atomerőművek 24 órában termelnek tiszta energiát. Forrás: Paks II. Zrt.

Több fontos mérföldkövön van túl a két új paksi blokk megépítését koordináló projekttársaság. Februárban elkészült az a transzformátorház, amely elengedhetetlen az úgynevezett felvonulási épületek áramellátásához. Ahogy fél évszázada, az első négy blokk építésekor, most is a felvonulási épületekkel kezdődik a beruházás. Ezek olyan szerelőcsarnokok, raktárépületek, betonüzemek és irodaházak, amelyek a blokkok megépítéséhez szükségesek. Az első felvonulási épületek megvalósítása jelenleg is zajlik a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. kivitelezésében.

Készülnek a kiszolgálóépületek. Forrás: Paks II. Zrt.
Készülnek a kiszolgálóépületek. Forrás: Paks II. Zrt.

Lenkei István, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója arról számolt be, hogy a beruházás már több mint 400 engedéllyel rendelkezik, köztük van a jogerős környezetvédelmi engedély, valamint a telephelyengedély is. Jelenleg a két új paksi blokk létesítési engedélyéhez szükséges műszaki tervdokumentáció összeállítása zajlik, ami azt hivatott igazolni, hogy az új blokkok tervei maximálisan megfelelnek a legszigorúbb magyar, illetve nemzetközi biztonsági előírásoknak. A mintegy 300 ezer oldalas dokumentumot 2020. június 30-ig nyújtja be a projekttársaság az Országos Atomenergia Hivatalhoz. Ennek a részét képezi az új blokkok műszaki terve, amelyet a fővállalkozó idén ősszel átadott a Paks II. Zrt. számára. – Azon dolgozunk, hogy már többéves tapasztalattal rendelkezzünk a két új blokk üzemeltetéséről, mire 2032-ben az első, akkorra ötvenéves üzemidejét elérő paksi blokk leáll – fogalmazott.

Lenkei István emlékeztetett, hogy újabb fontos tendert zárt le a beruházást fővállalkozóként végző Roszatom konszern. A felső szintű irányítástechnikai rendszerre kiírt közbeszerzési pályázat győztese a francia-német Framatome–Siemens konzorcium lett, az pedig már korábban kiderült, hogy a turbinákat egy amerikai-francia világcég, a General Electric–Alstom szállítja majd. A szakember hozzátette: ez is alátámasztja, hogy a két új paksi blokk építése nemzetközi együttműködésben megvalósuló projekt. Lenkei István szerint egyre hatékonyabb az előrehaladás az orosz partnerrel. Azt, hogy a Roszatom számára kiemelkedően fontos a paksi blokkok megépítése, az is jelzi, hogy a konszern vezérigazgatója, Alekszej Lihacsov rendszeresen találkozik a magyar féllel, legutóbb novemberben tett látogatást a paksi telephelyen.

(X)