Győzött az Atomerőmű SE az Alba Fehérvár ellen

A férfi kosárlabda-bajnokság 15. fordulójában az Alba Fehérvár látogatott a Gesztenyés útra. Az ASE a harmadik, míg a vendégek az ötödik helyet foglalták el a mérkőzés előtt a táblázaton. A paksi csapatban nem léphetett pályára a Kecskemét elleni mérkőzésen kiállított Putney. Braniszlav Dzunics vezetőedző a mérkőzés előtt azt mondta: Idáig nem sikerültek jól a hazai rangadóink, ideje megtörni ezt a rossz sorozatot, nagyon határozottan kell védekeznünk az Alba külső sorával szemben.

Kis Raul triplájával indult a mérkőzés, de az első perc végére kettővel válaszolt a vendég. Coleman és Faust is betalált közelről, de tartotta előnyét az Alba. Jött azonban egy újabb Kis távoli, majd egy Faust hármas landolt a kék-fehér gyűrűben, négy perc elteltével 13-10-re már az Atom vezetett. Biztosan őrizte előnyét a piros-kék társaság, aztán másfél perccel a negyed vége előtt két duplával átvette a vezetést az Alba. Ez azonban nem vette el Jacksonék kedvét, a hátralévő időben Evansszel kettesben visszavették a hazai előnyt.

Coleman középtávolija, Velkey triplája, majd Jackson zsákolása időkérésre sarkallta Ramirez vezetőedzőt, nyolc ponttal ellépett az Atom. Coleman is feliratkozott a tripladobók listájára, majd Velkey újra távolról volt eredményes, Kovács Ákos közelije után 11 pontra nőtt a hazai előny. Nagyon pörgött az ASE, óriási kedvvel és tempóban űzték, hajtották az ellenfelet, a jó dobóforma mellé kiváló védekezés is társult. Folyamatosan nőtt az előny, és Faust triplája után húsz pontra nőtt a különbség a két csapat közt. Az utolsó találat Kis Raul távolija volt, 23 pontos paksi előnynél ért véget az első félidő.

Kivédekezte az első fehérvári támadást az ASE, utána azonban egy 7-0-s szériával 16 pontra csökkent a hazai előny. Rendezték a sorokat Lóránték, Faust, majd Evans zsákolt, a huszonötödik percben ismét hússzal ment az Atom, időt kért az Alba. Gyűrték egymást a csapatok, kevés pont esett, de a végén Lóránt és Coleman révén tovább nőtt az előny.

Az utolsó felvonás elején Lóránt és Kovács Ákos pontjaival tartotta a különbséget az Atom, majd fokozatosan növelte a már amúgy is tetemes előnyét. Ekkor már cifrázták is, sok gyors indításból zsákolások, triplák záporoztak a fehérvári gyűrűbe. A hetedik percben Coleman pontjaival lett meg a 100, a végén pedig Szalai Milán közelije landolt a gyűrűben. Ekkora különbséggel is megérdemelten nyert a paksi csapat.

Atomerőmű SE – Alba Fehérvár 109-80 (26-22, 34-15, 19-18, 30-25).
Az ASE pontszerzői: Coleman 25/12, Evans 23/6, Lóránt 16/6, Faust 15/6, Kis Raul 12/9, Velkey 6/6, Kovács Ákos 5/3, Jackson 5, Szalai 2.

Braniszlav Dzunics: Nagyon jó energiával játszottunk, sok eladott labdát kényszerítettünk ki. Nagyon jó volt a dobóformánk, eddig hazai pályán még nem játszottunk ilyen felszabadultan. Ez nem az ellenfél igazi arca.

Lóránt Péter: Örülök, hogy nyertünk, külön kiemelem Kis Rault és Velkey Janit, akik az első félidőben nagyon fontos triplákat szereztek. Huszonöt gólpasszunk mindent elárul, örülök a könnyű győzelemnek.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök