Mádi Magdolna kapta a Paks Kultúrájáért díjat

„A kultúra megőriz és megújít, személyeket átjáró közösséget és maradandó értéket teremt.” Wolfhart Pannenberg filozófus szavaival kezdte beszédét Szabó Péter polgármester a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepi esten a Csengey Dénes Kulturális Központban.

Szabó Péter, Paks polgármestere. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Szabó Péter, Paks polgármestere. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Czakó Gábor Kossuth-díjas író gondolatát idézve, miszerint „a kultúra a közösségben terem, a giccs a tömegben”, azt mondta, hogy a kultúra az emberi személy örök értékeiből és méltóságából, az alkotás, vagyis az önkifejezés vágyából, és az alkotói tevékenységből, valamint a befogadó személyes nyitottságából születik. A kultúra tehát valóban személyes közösséget teremtő erő, mely személytől személyig hat. Így lesz a magyar kultúra személyesen csak a miénk, hogy benne van őseink nyelve, gazdagsága, mindaz, ahogy megélték és kifejezték örömeiket, bánatukat, látták emberi közösségeiket. – A kultúránk az, ahogy magyarként felfogjuk és megéljük emberi létünk minden rezzenését. Ez az, amire büszkék lehetünk, mert megtartott, különlegessé és számtalanszor elismertté tett bennünket a világ előtt nyelvünk, művészetünk, zenénk által – húzta alá a polgármester.

Kiemelte, a város polgármestereként büszke, hogy városunk mindig is hozzájárult és ma is hozzájárul a magyar kultúra magas szintű őrzéséhez, gyarapításához. – Örömmel tölt el, hogy kulturális életünk nagyon sokszínű, hiszen az oktatás, a tánc, a zene, a képzőművészetek, a helyi népi hagyományőrzés gazdag tárháza mind erről tanúskodik – hangsúlyozta.

Arról is beszélt, hogy kultúránkat nemcsak őrizni, hanem kulturális tevékenységünket folyamatosan fejleszteni is kell. – Ezért továbbra is segítjük a kultúraőrzés és -átadás bölcsőjének tekinthető oktatási intézményeink megújulását, melynek kézzelfogható jeleként Magyarország Kormányával karöltve, Süli János miniszter úr támogatása mellett, már az idén megkezdődhet a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola teljes körű felújításának tervezése. Szintén kormányzati források bevonásával folytatódik a Csengey Dénes Kulturális Központ felújítása, melynek keretében városunk egy kamaramozival is gazdagodik. Természetesen továbbra sem fogunk megfeledkezni a városunkban működő kulturális közösségekről, akik mindennapi tevékenységükkel értéket őriznek és teremtenek. Akik munkájukkal gazdagítják városunk polgárait, öregbítik Paks hírnevét itthon és a nagyvilágban – összegzett Szabó Péter.

Megköszönve ezt a munkát azzal zárta beszédét: Kívánom, hogy legyünk büszkék mindarra, ami magyar, ami csak a miénk. És arra is, ami paksi, mert ha talán nem is gondolunk rá, de minden helyi értékünkkel őrizzük és gazdagítjuk az egyetemes magyar kultúrát is.

Mádi Magdolna átveszi a Paks Kultúrájáért díjat Szabó Péter polgármestertől. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Mádi Magdolna átveszi a Paks Kultúrájáért díjat Szabó Péter polgármestertől. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Az esten átadták a Paks Kultúrájáért díjat, amelyet Mádi Magdolna, a Tűzvirág Táncegyüttes művészeti igazgatója vehetett át. Ahogy a méltatásban elhangzott, a díjazott pályafutása 1980 óta kötődik Pakshoz, akkor alakult az első tánccsoport. Mádi Magdolna szakmai hozzáértését, pedagógiai érzékét dicséri, hogy a kezdeti csoportból néhány év alatt egy több korcsoportban dolgozó, komoly szakmai színvonalat képviselő táncegyüttes lett, amely számos sikert és elismerést élt meg hazánkban és külföldön egyaránt. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Héliosz-díjjal jutalmazta az együttes színvonalas tevékenységét, ezen kívül Pro Urbe díj, Babits Mihály-díj, Príma díj, Príma közönségdíj, valamint „A Tolna megyei művészetért” plakett büszke tulajdonosa a Tűzvirág Táncegyüttes. A Magyar Állami Operaházban, a Magyar Sztárgálán éveken át több produkcióval mutatkoztak be. Számos európai és világhírű koreográfus dolgozott Pakson. Mádi Magdolna mestereként tisztelhette a táncszakma nagy öregjeit, többek között dr. Martin Györgyöt, Pesovár Ernőt, Tímár Sándort. Szellemi irányítójának az európai néphagyományok nagymesterét, a holland Ferdinánd van Altenát tartja. Több évtizedet szánt a magyar néphagyományok megismerésére, Bács-Kiskun megyében folytatott gyűjtőmunkájának eredményeiről előadást tartott a Magyar Tudományos Akadémián, dolgozata jelent meg a Magyar Néprajzi Tanulmányokban. Minden ismeretét, tapasztalatát, szakmai rutinját a Tűzvirágra fordította. Az évek során számos koreográfiát készített, de hivatásának tekintette más népek táncainak megismertetését a hazai és külföldi közönséggel és táncszínházi produkciók megteremtését. 2010 óta minden évben egész estés, korszerű színpadtechnikával megerősített táncszínházi produkciót is láthat a közönség. Mádi Magdolna kreatív, az újra mindig nyitott, igényes, munkáját a magas színvonal, a magyar néphagyományok és az összművészetek iránti elkötelezettség jellemzi.

Mádi Magdolna, a Tűzvirág Táncegyüttes művészeti igazgatója
Mádi Magdolna, a Tűzvirág Táncegyüttes művészeti igazgatója

Az ünnepi esten a Szívárnyék: Pilinszky János két hangon című előadást láthatta a közönség Szabó Balázs (gitár, ének) és Vecsei H. Miklós főszereplésével. Szerkesztő-rendező: Seres Tamás.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal