Alkotópályázatot írt ki az Országos Tűzmegelőzési Bizottság

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság 2020-ban is alkotópályázatot hirdet óvodásoknak és általános iskolásoknak. A pályaműveket 2020. március 31-ig kell benyújtani az alkotástól függően személyesen vagy postai úton a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 7100 Szekszárd, Wesselényi utca 15. címen vagy emailben a tolna.titkarsag@katved.gov.hu címen a megyei igazgatósághoz.

A pályázat központi témája a tűzmegelőzés, ezt a tűzoltóhivatás megjelenítésével, a tűzesetek, káresemények megelőzésének fontosságát kiemelő alkotással, vagy bármilyen más, ötletesen elkészített, a tűzvédelem jelentőségét hangsúlyozó művel lehet bemutatni.

Az óvodások a pályázatra egyénileg, szabadkézi rajz kategóriában pályázhatnak A/3-as vagy A/4-es méretű alkotásokkal vagy csoportosan egyéb kézműves alkotással.

Az iskolások korcsoportonkénti kategóriái:
– szabadkézi rajz (A/3-as vagy A/4-as méretű ceruza, toll, tus, kréta, akvarell, pasztellkép vagy bármely más szabadkézi technikával készített alkotás)
– egyéb kézműves alkotás (bármilyen anyagból készített pl. papír-, gyurma-, agyagalkotás, legfeljebb 30×30×20 cm méretben)
– irodalmi alkotás (vers vagy mese, legfeljebb két A/4-es oldal terjedelmű költemény vagy tanulságos történet)
– számítógépes program (játék, alkalmazás vagy legfeljebb 60 másodperc hosszúságú film)

Az iskolások korcsoportjában az alkotásokat egyénileg vagy csapatban lehet elkészíteni. Csapat nevezése esetén egy csapaton belül legfeljebb három, azonos korcsoportba tartozó gyermek lehet.

A területi eredményhirdetést 2020. április 21-én 14 órakor tartják a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon (Szekszárd, Wesselényi u. 15.). Fontos, hogy az alkotások mellé a szülő vagy gondviselő hiánytalanul kitöltött hozzájáruló nyilatkozatát csatolni kell.

A területi versenyen első helyezést elérő alkotásokat értékelik az országos versenyen is, amelynek díjait 2020. június 11-én, Budapesten adják át. Az országos verseny győztesei értékes díjakat kapnak, és különdíjak is gazdára találnak. Az az óvoda, illetve iskola, ahonnan a legtöbb pályázatot nyújtják be, elnyeri a „Legkreatívabb óvoda/iskola 2020” címet, ami együtt jár a tűzoltóság egyszeri, az intézményben tartandó bemutatójával (füstsátor, tálcatűzoltás, olajtűzoltás, roncsvágás) és tűzvédelmi oktatás megtartásával.

Az országos pályázat fővédnöke dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság elnöke. Az országos bírálóbizottság elnöke dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő.

A kép illusztráció. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök archív
A kép illusztráció. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök archív