A vírusfertőzés megelőzésére hívták fel a figyelmet

– Nincsen vészhelyzet, jelenleg a megelőzésen van a hangsúly – mondta Szabó Péter polgármester a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón. Kiemelte, hogy a megyei tisztifőorvos már februárban tájékoztatta az önkormányzatokat a teendőkről, az információkat a helyi médián keresztül eljuttatták a lakossághoz. A helyzet változatlan, továbbra is azt kérik, hogy aki koronavírussal érintett területről érkezik haza, maradjon otthon, ne érintkezzen másokkal (a koronavírus lappangási ideje 2-12 nap), és amennyiben a betegség tüneteit észleli magán (főleg láz, száraz köhögés), azonnal értesítse a háziorvosát vagy a háziorvosi ügyeletet telefonon. Hozzátette, hogy a továbbiakban is kiemelt figyelmet fordítanak a lakosság tájékoztatására. A polgármester azt is elmondta, hogy a megelőzésről szóló információs táblákat juttattak el a város minden közintézményébe, illetve az intézmények kézfertőtlenítő berendezéseket helyeznek ki, ezek beszerzéséhez szükség esetén forrást biztosít az önkormányzat.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Mint ismert, tavaly decemberben a kínai Vuhanból indult a koronavírus-járvány, amely már Magyarországot is elérte, jelenleg két hazánkban tanuló külföldi diák érintett a fertőzésben.

A koronavírus-fertőzés megelőzésében fontos szerepe van a rendszeres kézmosásnak, kézfertőtlenítésnek. Erről már dr. Bodnár Imre a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatója beszélt a sajtótájékoztatón. – Például étkezés és ételkészítés előtt, illemhelyhasználat után, vagy ha közösségi terekben tartózkodtak, feltétlenül mossanak kezet. Kézfertőtlenítéshez többféle készítmény elérhető. Szakmai segítséget adunk ahhoz, hogy melyiket és hogyan alkalmazzák a közintézményekben – hívta fel a figyelmet a főigazgató. Megerősítette, hogy aki fertőzött területen járt és észleli a magán a tüneteket, telefonon értesítse a háziorvosát vagy a háziorvosi ügyeletet, a szakemberek tudják, mi a teendő.

Az ÁNTSZ megyei és helyi vezetőjével a polgármester megbízása alapján a főigazgató tartja a kapcsolatot, szükség esetén értesíti a városvezetőt, illetve a polgármester a helyi katasztrófavédelem vezetőjével is kapcsolatot tart, de egyelőre a koronavírus-fertőzés megelőzésének lehetőségeire kell felhívni a figyelmet, hangzott még el a sajtótájékoztatón.

A vírusfertőzés kockázatának csökkentése érdekében figyelmükbe ajánljuk az alábbiakat:

  1. Kézmosás, kézfertőtlenítés
Kézmosás gyakran, minimum 20 másodpercig, meleg folyóvízzel és folyékony szappannal kézfejre, csuklóra, az ujjak közötti részre, körmökre is kiterjedően:

  • tüsszentés, köhögés, orrfújás után
  • toaletthasználatot követően
  • étkezés előtt, ételkészítés előtt, alatt, után
  • tömegközlekedés, vásárlás után
  • szennyezett, gyakran érintett felületek (pl. kapcsolók, kilincsek) érintését követően
  • állatok gondozása után

Ha a kéz láthatóan nem szennyezett, használjon gyakran alkohol alapú VIRUCID kézfertőtlenítő szertmely zsebben hordható, gyógyszertárban, boltokban kapható

  1. Köhögés, tüsszentés

Papírzsebkendőt teríteni az orra, szájra, és egyszeri használat után zárt hulladékgyűjtőbe dobni vagy eldobásig zárt tasakba, utána kezet mosni

Zsebkendő hiánya esetén könyökhajlatba tüsszenteni, köhögni

  1. Érintés

Kerüljük a szem, orr, száj érintését, a kézfogásokat, puszikat

  1. SZELLŐZTETÉS

Zárt helyiségek gyakori szellőztetése

  1. EMBEREK KERÜLÉSE

Zsúfolt helyek kerülése
Lázas, köhögő személyek kerülése
Lázasan, köhögve emberek kerülése
Orr-szájmaszk viselése, ha betegek vagyunk: egyszer feltenni, egyszer levenni, közben nem piszkálni, jól illeszkedjen, mobilozásnál sem levenni

Koronavírus–INFORMÁCIÓS VONAL

06-80-277-45506-80-277-456