Megbízhatóan üzemel az egy éve átadott paksi naperőmű

Első hálózatra kapcsolása óta, azaz egy esztendeje megbízhatóan üzemel a paksi naperőmű. Üzembe helyezése óta közel 30 GWh villamos energiát termelt. Az MVM Csoport a 20,68 MW-os naperőmű mellett hat 0,5 MW-os napelemparkot létesített Pakson.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. fotovoltaikus erőművei tavaly 113 GWh villamos energiát termeltek, amiből a paksi naperőmű 27,4 GWh-t. Az üzemeltetési tapasztalatok felülmúlják a várakozásokat, a termelés jóval meghaladja az előzetesen kalkuláltat. A 20,68 MW beépített teljesítményű erőmű éves rendelkezésre állása 99,96 százalék, csúcskihasználási tényezője 15 százalék volt tavaly. Előbbi azt mutatja, hogy az elméleti maximális óraszám hány százalékában képes rendeltetésszerű használatra, utóbbi pedig azt, hogy az elméleti maximális teljesítőképességéhez mérten ténylegesen mennyi energiát termel meg egy év alatt – foglalta össze Molnár Ferenc, az MVM fenntartható termelési csoportjának vezetője.

A szakember tájékoztatása szerint a naperőművek üzemeltetése távkezelten történik, minimális karbantartási vonzattal. A létesítmény tervezett élettartama huszonöt év, tehát műszaki és gazdaságossági szempontok alapján akkor lehet majd eldönteni, hogy mi lesz a további sorsa. Amikor az erőmű elérte az életciklusa végét, elbontják, az igénybe vett területet pedig rekultiválják. – A naperőművek beépített napelemeinek hatásfoka az idő előrehaladtával csökken. A tervezett üzemidő végére a panelek teljesítménye a jelenlegi ismereteink szerint a névleges érték 70-80 százalékára csökken, ezzel arányosan csökken a csúcskihasználási tényező is – részletezte Molnár Ferenc. Kifejtette, hogy a naperőműveket lehetőség szerint jó benapozottságú, jó megközelíthetőségű, gyenge termőképességű, sík területre telepítik. Fontos szempont, hogy a területet árvíz vagy belvíz ne veszélyeztesse, ne álljon természetvédelmi vagy kulturális örökségvédelem alatt. A Paks melletti területet a fenti szempontok alapján választották ki. Mint felhívta a figyelmet, a nagy beépített teljesítményű naperőművek esetén különösen fontos a stabil, nagy mögöttes teljesítményű hálózati csomópont. A 400/120 kV-os paksi alállomás megfelelően stabil hálózati betáplálási pontot biztosít az ország egyik legnagyobb beépített kapacitású naperőművének.

A klímavédelemmel és a fenntartható energiatermeléssel kapcsolatos célok a karbonkibocsátás-mentes technológiákat helyezik előtérbe. Ez hazai viszonylatban a nukleáris és a megújuló energiaforrások térnyerését jelenti. Magyarország természeti adottságai a napenergia hasznosításának kedveznek, ezért a megújuló bázisú energiatermelésen belül a naperőművek arányának jelentős növekedése várható. Ilyen értelemben akár szimbolikusnak tekinthető a két paksi erőmű, a nap- és a nukleáris egymás mellett élése – fogalmazott Molnár Ferenc. Elmondta, hogy a napenergia-felhasználás és a nukleáris energia hasznosítása jól kiegészítik egymást. Az atomerőmű alaperőművi feladatokat lát el, azaz a zsinórtermelést biztosítja 90 százalék feletti csúcskihasználási tényezővel. A napelemes erőművek termelése viszont a napsugárzás intenzitásától függ. Emiatt, illetve decentralizált elhelyezkedésük miatt szükség van a hálózati rendszerek és a hálózat rugalmasságát biztosító létesítmények fejlesztésére is. A napenergiából előállított villamos energiára is szükség van a 30 százalékot meghaladó importhányad csökkentése érdekében.

Az MVM Csoport a több mint egy éve működő 20,68 MW-os naperőmű mellett még hat 0,5 MW-os napelemparkot létesített Pakson. Ezek közül négy üzembe helyezése megtörtént januárban, a továbbiak teljes körű próbái várhatóan márciusban befejeződnek. A Nemzeti Energia- és Klímaterv célkitűzései teljesítésében az MVM Csoportnak is fontos szerep jut, mondta Molnár Ferenc. Az MVM szándéka – tette hozzá –, hogy naperőmű-portfóliójának növelésével ebben a szegmensben is Magyarország meghatározó szerepet betöltő cégcsoportja legyen, tette hozzá.