MaVíz: A csapvíz kiváló minőségű és bátran fogyasztható

A Magyar Víziközmű Szövetség – mint a magyarországi víziközműszolgáltatók szakmai érdekképviseleti szervezete – tájékoztatja a lakosságot a kialakult járványügyi helyzethez kapcsolódóan, hogy hazánkban a csapvíz kiváló minőségű és bátran fogyasztható, Magyarországon ez a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer.

A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com
A kép illusztráció. Fotó: www.pixabay.com

A MaVíz a magyarországi víz- és csatornaszolgáltató szervezetek, valamint a kapcsolódó vízipar, kereskedelem és oktatási intézmények társadalmi úton szervezett, önálló szakmai érdekképviseleti szervezete. A szövetség kiemelt feladatának tekinti, hogy a tagszervezeteit – a felelős víziközműszolgáltatókat – méltó módon képviselje minden olyan jellegű témában, amely a társadalmi megítélés során hangsúlyt kap.  A tegnap elrendelt veszélyhelyzet mindenkiben sok kérdést vet fel, a MaVíz azonban szeretne megnyugtatni mindenkit, hogy az ivóvíz-szolgáltatás, valamint a szennyvízelvezetés és -tisztítás jó kezekben van, a szolgáltatás biztonsága folyamatosan fenntartott, olvasható a szerkesztőségünkbe eljuttatott sajtóközleményben.

Mint írják, a víziközmű-hálózat kiemelt jelentőségű infrastruktúrának minősül, a közegészségügyben kulcsszerepet tölt be, folyamatos rendelkezésre állása a személyi higiénia fenntartásának alapvető feltétele. Az országban működő víziközmű-szolgáltatók felkészültek a jelenlegi helyzetre, és az elmúlt napokban elkészítették a járványügyi állapotra vonatkozó cselekvési terveiket, amelyek tartalmazzák a járvány különböző fázisaiban szükséges intézkedéseket, valamint az arra vonatkozó utasításokat, hogy milyen belső működésekre térnek át – amennyiben az szükségessé válik.

Felhívják a figyelmet arra, hogy az ivóvízbázisok többsége védett, amelyekből egy esetleges járvány során is folyamatosan biztosítani tudja minden szolgáltató a jó minőségű ivóvízzel való biztonságos ellátást, akárcsak a a szennyvíz szakszerű, biztonságos elvezetését és megtisztítását. A lakásokba érkező csapvíz vitathatatlan előnye, hogy a nap 24 órájában rendelkezésre áll. Nem szükséges tehát műanyag palackokban felhalmozni otthon flakonos vizeket, hiszen Magyarországon közel 100%-os a települések vezetékes ivóvízzel való ellátottsága.

A szövetség felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a víziközmű-szolgáltatók szigorú kritériumok alapján, napi szinten ellenőrzik az általuk szolgáltatott, hálózatba bocsátott ivóvizet, és szükség esetén azonnal tudnak intézkedni.

A fent leírtak miatt javasolják, hogy amennyiben a fennálló veszélyhelyzeti időszak alatt vízműves ügyfélszolgálati irodában szeretnének ügyet intézni, előtte tájékozódjanak a helyi szolgáltató honlapján, és amennyiben lehetőség van rá, a telefonos, illetve az online ügyintézést részesítsék előnyben, áll még a MaVíz közleményében.

A Mezőföldvíz Kft.-től kapott tájékoztatás szerint a cég menedzsmentje a MaVíz közleménynek megfelelően teszi meg a szükséges lépéseket, és foganatosítja az abban foglaltakat a pandémiás helyzetre való tekintettel. Mint írták, 47 település víziközmű szolgáltatójaként különösen fontosnak tartják a lakosság ellátását, a szolgáltatás folyamatos biztosítását. A társaság feladata, hogy a nap 24 órájában fenntartsa a közszolgáltatást, lehetőség szerint zavartalanul üzemeltesse a rá bízott rendszereket.