A Jószolgálat-díj év önkéntese lett Molnár Imréné

Az Év önkéntese lett Molnár Imréné, Ancika, az Önzetlenül Segítők Paks Nonprofit Alapítvány vezetője a Jószolgálat-díj közönségszavazata alapján. A díj létrehozója, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány sajtóközleményben arról tájékoztatott, hogy minden eddigi várakozást felülmúlt a közönségszavazás aránya, az önkéntes kategóriák jelöltjeire összesen több mint 17 ezer szavazat érkezett március 2. és 12. között.

Kép: Twickel-Zichy Mária Alapítvány
Kép: Twickel-Zichy Mária Alapítvány

Az önkéntesen végzett szociális munka egyéni jelöltjei közül a legtöbb szavazatot Molnár Imréné kapta a Jószolgálat-díj idei közönségszavazásán. Ancika nyugdíjba vonulásáig a paksi atomerőmű területén dolgozott darusként, viszont a segíteni vágyás mindig ott munkált benne. 2002-ben kezdte a segítő tevékenységet, amikor karácsony közeledtével Paks egy kis terén magához hívta a város hajléktalanjait és szegényeit, hogy megvendégelje őket az általa készített meleg étellel. Az évek során egyre több támogatója akadt a városban, így az egyéni akcióként indult kezdeményezésből megszületett az Önzetlenül Segítők Paks Nonprofit Alapítvány. Egy vállalkozó az alapítvány rendelkezésére bocsátott egy épületet, ahol jelenleg már heti két alkalommal készül meleg étel azoknak, akiket addig az utcán láttak vendégül. Az étel mellett ruhákat, tartós élelmiszert, bútort és mások által már korszerűtlennek ítélt háztartási gépeket is gyűjtenek és adnak tovább a rászorulóknak. A segítség keretei mára már túlnyúlnak Paks határain, mivel a környező településeken élők is igénybe veszik segítségüket. Molnár Imréné folyamatosan bővíti tevékenységei körét, az elmúlt években életmódtanfolyammal is igyekezett a rászorultak segítségére lenni, írják a sajtóközleményben.

Az egyéni kategória esetében, a kis szavazatkülönbségre való tekintettel, a Twickel-Zichy Mária Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy különdíjban részesíti Puskás Kata Szidóniát, a Bodor Tibor Kulturális Egyesület elnökét. Puskás Kata Szidónia 2018 januárjában hozta létre az egyesületet azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a látássérült személyekre, és hogy minél szélesebb körben hozzáférhetővé tegye a számukra készített hangoskönyveket. Országokon átívelően közel nyolcszáz önkéntessel dolgozik együtt, karöltve a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével.

A szavazásra felterjesztett közösségek közül A kívánság került ki nyertesként. A kívánság program egy miskolci eredetű karitatív kezdeményezés, amelyet Zaveczki Tibor alapított azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson a kifejezetten hátrányos helyzetű gyerekeknek. A programban való részvételre szabadon lehet jelentkezni, ezt követően a csapat titokban választja ki azt a szerencsés gyermeket, akinek valóra válik egy kívánsága.

Az önkéntes közösség jutalma egymillió forint, míg az egyéni díjazottaké külön-külön félmillió forint. További részletek a Jószolgálat-díj weboldalán: joszolgalatdij.hu.