Az aktuális helyzetről, intézkedésekről tájékoztattak

Nyolc önkormányzati bérlakást biztosítanak hatósági karanténhoz szükség esetére, megérkezett a lakosságnak rendelt szájmaszkokból újabb ötezer darab, a Paksi Gyógyászati Központban egykapus beléptetés lesz érvényben április 6-tól. Ezekről is tájékoztatott ma (04.03.) Szabó Péter polgármester és dr. Bodnár Imre főigazgató.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

– Nyolc önkormányzati tulajdonú bérlakást készítünk elő arra az esetre, ha hatósági karanténra kötelezett személy nem tudja megoldani az elkülönülést, ilyenkor az érintett vagy a hozzátartozói ezekben a lakásokban tartózkodhatnak a szükséges ideig. Ilyen esetben ez az önkormányzatnak a feladata. A bútorzatot a Cseresznyéskert Erdei Iskolából biztosítjuk, a szállítást, berendezést a DC Dunakom Zrt. végzi – mondta Szabó Péter sajtótájékoztatón.

A polgármester azt is elmondta, hogy ötszáz sebészeti szájmaszkot juttatnak el az egészségügyi alapellátásban dolgozó minden orvosnak, valamint hogy az első ötezer után újabb ötezer darab megérkezett a Beanett Bt.-től és a Titkos & Jáger Kft.-től a lakosság ellátására megrendelt húszezer darab szájmaszkból. – A szájmaszkok kihordása zajlik, szeretnénk, ha a jövő hét végéig minden paksi háztartásban megkapnák. A polgármester emlékeztetett, hogy korábban megrendelt az önkormányzat tízezer darab FFP3-as maszkot is. Mint mondta, reményei szerint az első 1500 a jövő hét elején megérkezik, ezekkel az egészségügyi és a szociális területeken dolgozókat szeretnék ellátni.

Szabó Péter, Paks polgármestere. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Szabó Péter, Paks polgármestere. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Szabó Péter kitért arra is, hogy az önkormányzat továbbra is biztosítja az egészségügyi és a szociális területeken dolgozóknak az ingyenes helyi tömegközlekedést – a kieső bevételt megtéríti az önkormányzat a Volánbusznak – , de arra biztatja az érintetteket, hogy vegyék igénybe a Paksi Közlekedési Kft. által biztosított lehetőséget: a lakóhelyük és munkahelyük közötti utaztatást Pakson és a környező településekről bejáróknak is. Így is minimalizálhatják a találkozások számát, ezzel pedig esetleges megfertőződésük esélyét.

Dr. Bodnár Imre beszélt arról, hogy korábban már áttértek arra, hogy orvosi ellátás csak sürgős szükség esetén történhet, azaz ha életveszély elhárításáról van szó, vagy ha tartós maradandó egészségkárosodás következne be ellátás nélkül. Más esetekben távkonzultáció lehetséges, azaz rendelési időben telefonon lehet az alapellátásban, szakellátásban dolgozó orvosokkal egyeztetni. – Ebben nincsen változás – húzta alá a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatója, hozzátéve, hogy a fogorvosoknál is sürgősségi ellátás van.

Dr. Bodnár Imre, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatója. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Dr. Bodnár Imre, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatója. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Kitért arra, hogy eddig két pozitív koronavírus-teszt volt Pakson, a kontaktok teszteredménye viszont negatív lett, az egyik érintett a családjával már a pozitív tesztet megelőzően önkéntes karanténban volt.

A főigazgató ismételten kérte a lakosságot, hogy tartsák be a megelőzést szolgáló higiéniai ajánlásokat és a kijárási korlátozás szabályait. – A Paksi Gyógyászati Központban április 6-val bevezetjük az egykapus beléptetési rendszert. Ez azt jelenti, hogy csak a város felőli bejáraton lehet bemenni az épületbe, a másik bejárata zárva lesz, illetve a gyógyfürdő részleg mindkét bejárata. A beérkező pácienseknek az eddigi kézfertőtlenítés mellett alá kell írniuk egy nyilatkozatot, hogy nem lázasak, nem volt kontaktjuk vélhetően vagy igazoltan koronavírussal fertőzött személlyel stb. – tájékoztatott.

Dr. Bodnár Imre azt is elmondta: Annak érdekében, hogy ha a járvány fokozódna – és az annak elmúltával várhatóan megemelkedő betegforgalomhoz is –, biztosítani tudják a megfelelő létszámú egészségügyi ellátó személyzetet, felmérték, hogy jelenleg mekkora minimális létszámra van szükség az alap- és szakellátásban, a többieket ütemezetten az időarányos szabadságuk kivételére kérték, ha ez lejár, akkor az önkormányzat jóváhagyásával munka alóli felmentést adhatnak a dolgozóknak, de mindannyian készenlétben állnak, és bármikor visszarendelhetők. – Tehát megtörtént az átállás egy magasabb készültségre – húzta alá.

– Védőeszközöket (FFP2-es maszkokat, arcvédőket, szemüvegeket, védőköpenyeket, kesztyűket) vittünk a sebészetre, a röntgenre, a laborba, a belgyógyászatra, a tüdőgyógyászatra, a fül-orr-gégészetre – amelyekre akkor van szükség, ha fertőzésgyanús vagy megerősítetten koronavírussal fertőzött pácienst vizsgálnak, egyéb esetben a jelenlegi hivatalos ajánlás szerint az orvosi szájmaszk is csak akkor kötelező, ha felső légúti tünetekkel érkező pácienst látnak el. Ilyen esetben a betegre is feladják a maszkot – összegzett dr. Bodnár Imre főigazgató.