Bedecs Ferenc: Május 31-ig biztosan nem lesznek versenyeink

A koronavírus-járvány teljesen átírta az emberek mindennapjait. A kialakult helyzet eddig nem tapasztalt, váratlan helyzetbe hozta a sportklubokat is. Az Atomerőmű SE kajak-kenu szakosztálya is alkalmazkodott a kialakult helyzethez. Bedecs Ferenc szakosztályvezető válaszolt kérdéseinkre.

– A „maradj otthon” felhívás miatt az utánpótlásban gyakorlatilag megszűnt a felkészülés a versenyszezonra. Vannak tervek arra, hogy idén mit lehet még esetleg tenni, az edzéseket újraindítani?

– Az utánpótlásnál a mindennapi személyes találkozások maradnak el, hiszen a csónakházban nincsenek edzések. Kollégáim elektronikus úton küldik a gyerekeknek az otthoni feladatokat, amelyeket minden nap tudnak teljesíteni. Ez sokkal nagyobb önállóságot igényel a gyerekektől és a szülőktől, de a visszajelzésekből úgy látjuk, hogy működik a dolog. Persze ez a helyzet a gyerekeknek, a szülőknek és az edzőknek is sokkal nehezebb, de az egészségmegőrzés érdekében ezt fegyelmezetten végre kell hajtanunk. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) május 31-ig minden versenyt felfüggesztett. Várjuk a további fejleményeket, és azok szerint dolgozunk majd tovább. Remélem, hogy mindenki elvégzi otthon a kiadott feladatokat, hiszen így mindenki meg tudja őrizni az állóképességét, erejét, és valamivel könnyebb lesz az újraindulás.

– Az ifi, U23 és felnőtt versenyzők vagy megszakították, vagy el sem utaztak a melegvízi edzőtáborba. Ők tudják valamilyen szinten folytatni a munkát?

– A melegvízi edzőtáborokba a versenyzőink elutaztak február végén, március elején (Vajda Bence, Pupp Noémi, Kiszli Vanda, Koleszár Zoltán), de március közepén a szövetség mindenkit hazahozott. A hazaérkezést követően minden versenyzőnk karanténba vonult, és amíg nem kaptunk információt a koronavírus-tesztjeik negatív eredményeiről, mindenki ott is maradt. Azóta már elhagyták a karantént, hazajöttek, és külön edzéstervvel, egyénileg készülnek.

– Olimpia, vb, Eb várt a klub több versenyzőjére. Az olimpia már biztos elmarad, és a többi is bizonytalan. Mi lehet az, ami átlendítheti őket ezen a frusztráló helyzeten?

– Fiatal versenyzőink vannak, így az olimpia egy évvel történő elhalasztása miatt lehetőségük van arra, hogy beleerősödjenek a felnőtt mezőnybe, utolérjék az élvonalat. Utána viszont a következő olimpiáig csak három évet kell várni. Ez számukra nagy lehetőség.

– Az olimpia elhalasztása miatt borul a teljes versenynaptár, vagy van már elképzelése, több forgatókönyve a továbbiakról az MKKSZ-nek?

– A kajak-kenu szövetségnek több forgatókönyve is van, nyilván az lép majd életbe, amelyiket a vírussal kapcsolatos intézkedések engedik.

Fotó: pixabay.com/illusztráció