Érintésmentes kézbesítés a Magyar Postánál

A kép illusztráció. Forrás: wikipédia
A kép illusztráció. Forrás: wikipédia

A Magyar Posta Zrt. közös érdekének tartja, hogy mindent megtegyenek a fertőzésveszély kockázatának csökkentéséért, ügyfeleik, valamint munkatársaik egészségének védelme érdekében. A kialakult járványügyi helyzetre tekintettel a 84/2020. (IV. 3.) Kormányrendelet alapján a könyvelt levélküldemények, hivatalos iratok és csomagok esetén különleges, érintésmentes kézbesítést vezettek be 2020. április 6-tól visszavonásig, mely az alábbiakat jelenti:

– Az ajánlott levélküldeményeket személyes átvétel helyett, aláírás felvétele nélkül levélszekrénybe kézbesítik.
– A tértivevényes levelek, az értékbiztosított levélküldemények, a hivatalos iratok és csomagküldemények kézbesítésekor a kézbesítő megfelelő távolságból egyezteti és rögzíti az átvételhez szükséges kötelező adatokat, azonban aláírást nem kér, a kézbesítési okiratot vagy a PDA-t, illetve a papíralapú tértivevénylapot az ügyfélnek nem adja át. A küldeményt ezt követően az ügyféllel közösen meghatározott helyre teszi.
– Hatósági házi karantén (a továbbiakban együtt: karantén) esetén a levélszekrény útján nem kézbesíthető küldeményeket a karantén ideje alatt a címen nem kézbesítik, hanem postahelyen megőrzik. A küldemények kézbesítését a karantén lejáratát követően kíséreli meg a posta – a szokásos szabályok szerint –, és sikertelen kézbesítés esetén őrzi azokat a szolgáltatási szerződésnek megfelelően a letéti idő utolsó munkanapjáig.
– Postahelyi átvétel esetén (melybe beleértendő a fiókbérletre címzett könyvelt küldemények átvétele is) a kézbesítés ideje alatt szintén szükséges a biztonsági távolság tartása a postai munkatársaktól, egészségük megóvása érdekében. Könyvelt küldemények átvételekor a postahelyen ebben az esetben sem rögzítenek aláírást.
– A dokumentum-menedzsment szolgáltatás esetén is az érintésmentes átvételre vonatkozó szabályok érvényesek, így amennyiben a címzett veszi át a csomagot, akkor a kézbesítő munkatárs a feladónak visszaforgatandó dokumentumra az átvevő nevét és a „POSTA” jelzést írja. A szolgáltatás igénybevételekor kérik, vegyék figyelembe, hogy az átmeneti időszak alatt nem áll módjukban ettől eltérően eljárni.
– Tájékoztatnak továbbá, hogy a küldemények postakész borítékokban levélgyűjtő szekrénybe dobva is feladhatók, ha a feladáshoz csak a borítékon szereplő szolgáltatásokat veszi igénybe.

Amennyiben a küldeményt fizetési kötelezettség terheli, kérik, hogy részesítsék előnyben a bankkártyás fizetés lehetőségét. Kérik, hogy mindannyiunk érdekében fokozottan tartsuk be a szükséges óvintézkedéseket, vigyázzunk egymásra. Kérdés esetén további információkat találhatunk a posta honlapján is (www.posta.hu).